Rotterdamse studenten eisen collegegeld terug van Erasmus

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten: op de Radboud Universiteit in Nijmegen is protest tegen het boerkaverbod en Rotterdamse studenten eisen collegegeld terug.
Samengesteld door Rob Siebelink

Protest tegen boerkaverbod

Het boerkaverbod is seksistisch en islamofoob, stellen twintig medewerkers van de Radboud Universiteit, moslimstudentenvereniging MSV en actiegroep Changing Perspective. In een open brief aan het bestuur van de Nijmeegse universiteit roepen ze op afstand te nemen van het boerkaverbod. Ook zijn ze een petitie begonnen.

Met ingang van 25 juli geldt in Nederland een verbod voor het dragen van een gezichtsbedekkende sluier in openbare ruimtes. Overtreders van het verbod kunnen door de politie worden weggestuurd en riskeren een boete van ruim 400 euro.

Ombudspersoon voor UvA

De Universiteit van Amsterdam stelt een ombudspersoon aan naar aanleiding van de rel op de UvA dat een hoogleraar zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Er komt nu eerst een kwartiermaker die ook zal fungeren als interim-ombudsman. Medio volgend jaar zal er dan een definitieve invulling worden gegeven aan de nieuwe functie.

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe functionaris wordt ingebed in de bestaande klachtenvoorziening van de UvA. Daarnaast moet nog worden bepaald of studenten en medewerkers een aparte ombudsfunctionaris krijgen of een gezamenlijke.

Wonen in een hotel in Leiden

In Leiden wonen enkele tientallen studenten in hotels omdat ze geen kamer kunnen vinden, meldt het Leidse universitaire blad Mare. Een van de personen die aan het woord komt, is Alexander Kaiser uit Duitsland, die in het net geopende Pink Flamingo Hostel in Den Haag verblijft.

Hij vertelt: ‘Voor de slaapzaal betaal ik twintig euro per nacht en ik heb mijn beurs nog niet ontvangen, dus ik moet alles zelf betalen. Ik hoop straks wat vrienden te maken bij wie ik misschien een keer mag blijven slapen, en als het écht moet, kan ik in mijn auto verblijven.

Naar de rechter om collegegeld

Zo’n 160 (oud-)studenten dreigen met een rechtszaak tegen de Erasmus Universiteit Rotterdam, omdat ze te veel collegegeld hebben betaald voor hun masteropleiding. Het kan de universiteit al gauw een paar miljoen kosten, meldt Erasmus Magazine.

Studenten van de deeltijdmaster bedrijfskunde en de masteropleiding Finance & investment moesten jarenlang respectievelijk 17.000 en 10.000 euro per jaar neertellen voor hun studie. Dat is fors meer dan het wettelijk collegegeld van 2.060 euro, oordeelde de Onderwijsinspectie begin 2018.

Minister Van Engelshoven vindt dat de studenten hun geld terug moeten krijgen en riep de universiteit daarom op een compensatieregeling te treffen. Erasmus gaf daar maar deels gehoor aan.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties