Roken verder ingeperkt rondom Harmoniecomplex

Roken rond het Harmoniecomplex mag voortaan alleen nog binnen een afgebakend gebied aan de zuidkant van het Harmonieplein. De RUG scherpt het rookbeleid verder aan.
Door Joas de Jong

De nieuwe, geel gemarkeerde rookzone is sinds 3 juni in gebruik. De rookputten op de rest van het plein zijn weggehaald en rokers moeten het nu doen met een paar vierkante meter en twee bankjes.

‘Natuurlijk zijn er nog wel studenten die op de rest van het plein roken, maar ik gok dat zeventig procent zich aan de regels houdt’, zegt gebouwbeheerder Robert Rossingh van het Harmoniecomplex. ‘Ik verwacht dat ons personeel studenten verzoekt om zich te verplaatsen naar de rookzone. Op termijn gaan we ook de toezichthouders vragen dit te handhaven.’

Voor alle locaties van de RUG geldt dat roken bij de ingangen niet is toegestaan. ‘We handhaven het beleid zo veel mogelijk. Dat kost tijd; gedrag verander je niet zomaar’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘We overleggen met de gemeente hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Het moet wel werkbaar zijn, want we kunnen alleen handhaven op ons eigen terrein.’

Cursus

De zee aan sigaretten die vaak opduikt in de Broerstraat wordt regelmatig weggeveegd en rokers worden aangesproken op hun rookgedrag. Maar onder het motto “voorkomen is beter dan genezen” spoort Bakker mensen ook aan om te stoppen: ‘We bieden cursussen om daarbij te helpen. Dat is ook een stuk gezonder.’

De RUG werkt al een paar jaar aan het verscherpen van het rookbeleid, met het oog op de ambitie van Groningen om de eerste rookvrije stad van Nederland te worden. Over een jaar wordt waarschijnlijk ook deze laatste rookzone van het Harmoniecomplex afgeschaft.

Rookvrije zone

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport markeert woensdag voor het UMCG de eerste rookvrije openbare zone van Nederland. Hij doet dit samen met wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen en bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG.

De gemeente Groningen heeft naast deze locatie ook het plein voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en de openbare ruimte bij het Alfa College in de Admiraal de Ruijterlaan aangewezen als rookvrije zone.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties