Roel Boomstra wint WK dammen

Roel Boomstra is de nieuwe wereldkampioen dammen. Tegenstander Jan Groenendijk gaf in de tiende partij op na een enorme blunder, waardoor natuurkundestudent Boomstra zijn vierde zege op zijn naam schreef en daarmee de titel binnensleepte.
Door Koen Marée

In de tweekamp om de wereldtitel stond geen maat op de 23-jarige Boomstra. Hij won vier van de tien partijen. De andere zes eindigden in een gelijkspel. ‘Maar behalve in de tweede partij heeft Roel er altijd beter voor gestaan’, aldus zijn secondant en vriend Wouter Sipma, die eveneens natuurkunde studeert aan de RUG.

Snel aanpassen

De eerste vier partijen van de onderlinge confrontatie werden afgewerkt in het Van Swinderen Huys aan de Oude Boteringestraat. Boomstra wist in zijn thuisstad meteen de eerste wedstrijd te winnen. Ook in de andere speelsteden, Wageningen en Den Haag, kwam hij uitgerekend op de dag van aankomst als sterkste uit de strijd.

‘Het zou kunnen dat dat toeval is, maar een nieuwe locatie brengt natuurlijk wel telkens veranderingen met zich mee, waar hij zich snel aan aangepast heeft’, vertelt Sipma. Hij was erbij als Boomstra zijn partijen analyseerde, maar bezorgde zijn vriend ook afleiding. ‘Roel is het hele toernooi super ontspannen geweest en begon vol zelfvertrouwen aan zijn partijen. ’s Avonds keken we samen tv of speelden we een potje tafeltennis op de hotelkamer. Ik had hem speciaal een minitafeltennissetje gegeven. Zo kon hij even zijn gedachten verzetten.’

Groenendijk werd gedurende het toernooi steeds verder in de verdrukking gebracht. Nadat Boomstra de achtste partij, die werd afgewerkt in de Eerste Kamer, op zijn naam had geschreven, bleef de 18-jarige uitdager van de Groninger gedesillusioneerd achter het bord zitten. Boomstra had in de daaropvolgende partijen genoeg aan één overwinning of twee remises om de titel op te eisen.

‘Dik verdiend’

Naast dat Boomstra een flink geldbedrag opstrijkt uit de 30.000 euro tellende prijzenpot, mag hij zich ook een jaar lang wereldkampioen noemen. Bovendien zal hij in 2018 opnieuw een WK-tweekamp spelen tegen de nummer één of twee van het WK in 2017, dat met een grotere groep dammers zal worden gespeeld.

Waar Sipma nu nog meehielp, zal hij komend jaar een van de uitdagers zijn van Boomstra. ‘Vorig jaar werd ik achtste tijdens het WK, nu wil ik natuurlijk meedoen om de eerste plaats.’ Maar eerst geniet hij van de zege van zijn vriend: ‘Dit voelt ook voor mij als een overwinning. Ik weet wat voor ongelooflijke offers hij brengt voor deze prestatie. Dit is dik verdiend.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties