Rechtszaak tegen verengelsing

Beter Onderwijs Nederland (BON) gaat een rechtszaak beginnen tegen de staat, vanwege de verengelsing van het hoger onderwijs, zegt bestuurslid Felix Huygen.
Door Peter Keizer

Volgens Huygen vernielt Engels als voertaal het hoger onderwijs en is bovendien strijdig met de wet, zo schrijft hij woensdag in een opinieartikel in de Volkskrant.

‘Ondanks de rammelende argumentatie van bestuurders is het tempo van de verengelsing alleen maar toegenomen. Universiteiten en hogescholen laten zich vooralsnog leiden door de logica van de kasstroom in plaats van door het algemeen belang. Als de politiek niet snel ingrijpt om de trend te keren, rest er nog maar één middel: de rechtszaal’, schrijft Huygen.

Studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) schaart zich achter Huygen en volgt de rechtszaak op de voet. ‘Het is een illusie om te denken dat we al het onderwijs met een knip van de vingers Engelstalig kunnen maken en dat de kwaliteit dan zomaar gewaarborgd blijft’, zegt voorzitter Rhea van der Dong.

‘We zijn bang dat universiteiten zich bij het trekken van internationale studenten niet laten leiden door kwaliteit, maar door hun kasboekje. Een student uit Beijing neemt een grotere zak geld mee dan een student uit Bunschoten’, aldus Van der Dong.

Vernieling

Volgens Huygen verliest het onderwijs door de verengelsing alle diepgang. ‘Zelf heb ik tijdens mijn masteropleiding klassieke talen (classics and ancient civilizations heet dat tegenwoordig) het spoor van vernieling ondervonden dat de verengelsing door het hoger onderwijs trekt. Waar de studenten en de (overigens uitstekende) docenten tijdens de Nederlandstalige bachelor geroutineerd en op hoog niveau bijvoorbeeld de opvattingen van Aristoteles over democratie en de relevantie hiervan voor onze eigen tijd bespraken, bleef er van dit gemak in de Engelstalige master niets over.’

BON beroept zich op artikel 7.2 van de wet op het hoger onderwijs, waarin is bepaald dat het onderwijs en de examens in het Nederlands dienen te zijn, tenzij er sprake is van een gastcollege of ‘indien de specifieke aard, de inrichting of de kwaliteit van het onderwijs dan wel de herkomst van de studenten daartoe noodzaakt’. ‘Deze wet wordt nu niet nageleefd’, concludeert Huygen.

Ook de RUG biedt steeds meer opleidingen in het Engels aan. De Engelstalige opleidingen zijn erg in trek bij buitenlandse studenten. Een aantal Engelstalige opleidingen van de faculteiten Science and Engineering en Ruimtelijke Wetenschappen worden waarschijnlijk vanaf 2019 gegeven op de nieuwe campus in China.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties