Rechter: Dierproef moet opnieuw beoordeeld

Een jonge kauw wordt opgemeten. Foto: Reyer Boxem

Rechter: Dierproef moet opnieuw beoordeeld

De Centrale Commissie Dierproeven (CCD) mocht RUG-bioloog Simon Verhulst niet zomaar verbieden een experiment te doen met in het wild levende kauwen, heeft de rechtbank geoordeeld. Het besluit moet opnieuw worden bekeken.
10 maart om 10:25 uur.
Laatst gewijzigd op 7 mei 2021
om 22:12 uur.
maart 10 at 10:25 AM.
Last modified on mei 7, 2021
at 22:12 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

10 maart om 10:25 uur.
Laatst gewijzigd op 7 mei 2021
om 22:12 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

maart 10 at 10:25 AM.
Last modified on mei 7, 2021
at 22:12 PM.

Verhulst heeft al bijna vijf jaar een conflict met het CCD. Al in 2016 verbood die de bioloog – die is gespecialiseerd in verouderingsprocessen – om in het wild levende jonge kauwen het groeihormoon IGF-1 in te spuiten. 

Hij wil dat doen om te kijken of snelle groei ten koste gaat van de gezondheid van de vogels. Hij meet dat aan de hand van telomeren, een soort beschermdopjes aan het einde van chromosomen die korter worden naarmate je veroudert.

In het lab

Maar de CCD verbood het onderzoek bij in het wild levende dieren. De commissie stelde dat het onderzoek in het lab moest plaatsvinden, desnoods bij dieren die uit het wild gehaald werden. Onmogelijk, stelde Verhulst eerder. ‘Dit onderzoek kan alleen als de vogels als het ware uitgedaagd worden door voedseltekort, kou of parasieten. Dat heb je niet in het lab.’ Hij stapte daarom naar de rechter.

Voor Verhulst is het een principekwestie geworden. Het zit hem vooral dwars dat het CCD met haar redenering een complete tak van onderzoek dreigt te blokkeren. ‘Ik weet dat de Dierexperimentcommissie van de RUG nu al experimenten heeft afgekeurd, omdat ze vrezen dat de CCD ze zal blokkeren.’

Nieuwe argumenten

De CCD moet de aanvraag nu opnieuw beoordelen. De aanvraag van Verhulst kan nog altijd opnieuw afgekeurd worden, maar dan moet de CCD wél met nieuwe argumenten komen. 

De CCD was niet bereikbaar voor commentaar.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties