‘Rechtenstudent wil geld verdienen en is niet bevlogen’

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: rechtenstudenten zijn nauwelijks maatschappelijk geëngageerd (aldus een jonge docent aan de Universiteit Utrecht) en rel rond hoogleraar psychiatrie in Maastricht.

‘Rechtenstudent is niet geëngageerd’

Eerste- en tweedejaars rechtenstudenten zijn nauwelijks maatschappelijk geëngageerd, het enige wat ze interesseert is een goed betaalde baan.

Dat zegt junior-docent Tony Barshini van de Universiteit Utrecht in een interview met DUB, de Utrechtse universiteitskrant.

Interesse in de ethische of politieke kant van het recht of in de sociale advocatuur is er nauwelijks, stelt Barshini vast. Hij vindt dat hij van zijn studenten mag verwachten dat ze meedenken en meepraten bij vragen als ‘wat is een rechtsstaat? of ‘wat is rechtvaardigheid?’.

Maar dan blijft het vaak oorverdovend stil, aldus de jonge docent. ‘Er is veel desinteresse.’ Betreurenswaardig, zegt hij in het interview. ‘We moeten ons afvragen wat voor studenten we willen opleiden.’

Hij wijst erop dat het tot grote maatschappelijke schade kan leiden als er straks geen juristen meer te vinden zijn die interesse hebben in de sociale advocatuur. ‘Bevlogen en geëngageerde studenten die bewust daarvoor kiezen, zijn er nauwelijks.’

Rel in Maastricht rond hoogleraar psychiatrie

De Universiteit Maastricht is in de ban van een stevige rel die zich afspeelt rond hoogleraar psychiatrie Machteld Marcelis. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) besloot onlangs haar erkenning als opleider in te trekken.

Dat gebeurde nadat veertien (oud-)artsen in opleiding hadden geklaagd over een ‘onveilig leerklimaat’, meldt de Maastrichtse universiteitskrant Observant.

Het leidt er ook toe dat de opleiding tot psychiater in Eindhoven, waar Marcelis werkzaam is, de deuren moet sluiten. Dat betekent dat de 25 artsen in spe moeten stoppen met hun studie.

Maar andere collega’s, onder wie de vermaarde hoogleraar psychiatrie Jim van Os (tegenwoordig werkzaam aan de Universiteit Utrecht, daarvoor in Maastricht), hebben een heel andere kijk op het verhaal.

Van Os concludeert dat Marcelis het slachtoffer is van een wraakactie van één van de artsen in opleiding. Die zou collega’s hebben gerekruteerd om een anonieme klachtenbrief over een ‘onveilig leerklimaat’ te ondertekenen.

De beslissing van de RGS is nog niet definitief. Er volgen nog gesprekken met de opleiders en de instelling. Kortom, wordt vervolgd.

1 REACTIE

  1. Dit thema is een groot onderzoek waard, ook aan de RUG. Als geld verdienen bij studenten de belangrijkste motivatie is, als belangrijke maatschappelijke thema’s amper op belangstelling van studenten kunnen rekenen , en als er een sterke correlatie is tussen deze houding en bepaalde studierichtingen, dan moet er op z’n minst worden nagedacht over de consequenties van deze bevindingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in