Docenten boos over derde tentamenmoment: ‘Wéér extra werk’

Docenten van de rechtenfaculteit zijn boos over het derde tentamenmoment voor studenten. Zij willen de toetsen liever online afnemen, maar daar willen de examencommissies van de RUG niet meer aan. Er werd online te veel gefraudeerd.

Vorige week besloot het universiteitsbestuur dat studenten een extra moment krijgen om hun tentamen te doen. Het bestuur hoopt zo te voorkomen dat studenten die eigenlijk in quarantaine moeten zitten, toch naar fysieke tentamens komen.

Docenten bij de rechtenfaculteit vrezen nu dat dit uitstelgedrag in de hand werkt bij studenten en dat ze massaal voor het derde moment kiezen. Voor docenten betekent dat een extra tentamen maken, afnemen en nakijken. Mogelijk voor 120 vakken. ‘Wéér vragen jullie ons om extra werk te doen’, zegt docente Mando Rachovitsa in de faculteitsraadvergadering.

Geen peuleschil

Een goed degelijk tentamen opstellen, en afnemen, en degelijk nakijken, is niet een peuleschil’, benadrukt docent Matthijs van Wolferen. ‘Dat is oprecht iets wat een merendeel van mijn collega’s met mij het meest vervelende, meest tijdrovende, meest uitdagende stukje vinden.’

Bovendien staan veel docenten met de huidige hoge besmettingscijfers niet te springen om in grote studentengroepen rond te lopen, aldus docent Frank Veenstra. Maar dat moet bij fysieke tentamens wel, want ze moeten – in elk geval steeksproefsgewijs – identiteitskaartjes en boeken controleren bij de studenten.

De docenten pleiten er daarom voor om de tentamens online af te nemen. Dan kan iedereen kan op veilige afstand meedoen en is het derde tentamenmoment niet nodig.

Fraude

Maar dat willen de examencommissies van de RUG niet, aldus rechtendecaan Wilbert Kolkman. ‘Daar wordt gezegd: online tentamens zijn kwalitatief heel erg veel minder dan fysieke tentamens. Of ze zeggen: als er niet aan de volgende twintig voorwaarden wordt voldaan, dan wordt het tentamen ongeldig verklaard. Dat risico willen we niet lopen.’

De decaan wilde in het openbare deel van de faculteitsraadvergadering ‘geen boekje opendoen over de onwaarschijnlijke hoeveelheid fraudegevallen en manieren van fraude plegen, maar het komt er bij heel veel examencommissies op neer dat het een no go is.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties