Rechten wil weten waarom er zoveel eerstejaars afhaken

Er zijn de afgelopen twee jaar opvallend veel eerstejaars gestopt met hun studie rechten. De faculteit probeert uit te zoeken hoe dat komt.

‘We weten dat doorgaans een kwart van de studenten uitvalt’, zegt rechtendecaan Wilbert Kolkman. In het huidige en het vorige collegejaar is dat met ongeveer 35 procent van de studenten in de Nederlandse rechtenbachelor een stuk hoger, ziet hij. De Engelstalige bachelor ligt met 22 procent vertrek wel in lijn met andere studies.

Vragenlijst

Om meer duidelijkheid te krijgen over waarom juist de studenten in de Nederlandse bachelor er de brui aan geven, heeft het faculteitsbestuur op 19 april een vragenlijst onder de uitvallers verspreid. ‘Dat gebeurt normaal gesproken niet op deze schaal’, zegt Kolkman. ‘Maar we trekken het ons nu wel aan dat het zo’n groot deel van de studenten is.’ 

Een eenduidige reden verwacht Kolkman niet te vinden. Zo ligt de oorzaak misschien deels bij de slechtere aansluiting tussen de middelbare school en universiteit, maar het kan ook aan het curriculum liggen, speculeert hij. ‘Een uitslag kan zijn dat het eerste blok een tandje rustiger moet zijn om mensen erbij te houden.’ 

Over twee weken verwacht hij de resultaten van de vragenlijst.

Engels

18 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

18 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties