Rechten moet op de rem trappen, mogelijk numerus fixus op Engelse BA

Om een nog grotere studentengroei te voorkomen, overweegt de rechtenfaculteit hard op de rem te trappen met een numerus fixus voor de Engelstalige bachelor.

De faculteit kan de groei amper aan. Zo is nu al duidelijk dat het nieuwe kantoorgebouw waar de faculteit volgend jaar intrekt te krap zal zijn; er zijn de laatste tijd tientallen nieuwe medewerkers aangetrokken om de toename van studenten bij te benen. Ook aan onderwijsruimte is groot gebrek.

De groei zit vooral bij de Engelstalige bachelor internationaal recht, aldus decaan Wilbert Kolkman. Tien jaar geleden stroomden er nog jaarlijks zo’n honderd studenten in en ‘nu zitten we op 380′.

Dat zijn vooral internationals. Waar eerder nog zo’n kwart van de studenten uit het buitenland kwam, is dat nu ‘stevig aan het opschuiven’ naar rond de 40 procent, schat Kolkman.

Duizenden euro’s meer

Studenten van buiten de EU betalen sinds dit collegejaar al wel duizenden euro’s meer, maar dat is niet terug te zien in de instroom, stelt het faculteitsbestuur. Ook zijn er strengere eisen qua taalvaardigheid en een verplichting om te checken of de studie wel bij iemand past. Maar de studenten blijven komen.

Kolkman wil daarom een discussie in de faculteit en uiterlijk in februari beslissen of hij de minister toestemming gaat vragen een numerus fixus in te mogen stellen. 

De verschuiving in de verhouding internationals-Nederlanders is op zich niet heel problematisch, meent de decaan. ‘Maar je moet er wel iets van vinden, zeker als het zo’n snelle groei is.’ De discussie is dan ook groter dan alleen deze opleiding, vindt Kolkman. ‘Waar willen we naartoe als faculteit en misschien meer nog als universiteit?’ 

Experiment

Als er toestemming voor een numerus fixus op alleen de Engelstalige opleiding komt, dan zal dat in de vorm van een wettelijk experiment zijn. De wet zelf staat het niet toe om op taal te selecteren. Er is wel een wet in de maak om dit mogelijk te maken, maar minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs heeft die vooralsnog in de koelkast gezet.

In een recent Kamerdebat zei staatssecretaris Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) onlangs wel dat de nieuwe wet eind dit jaar alsnog naar de Kamer gaat, maar volgens UVA-collegevoorzitter Geert van Dam duurt het dan nog tot 2025 voordat het toepasbaar is.

Zij vroeg afgelopen zomer al om een wettelijk experiment om twee Engelstalige opleidingen (politicologie en psychologie) te mogen beperken.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties