Raad tegen discriminatie

De universiteitsraad heeft zich in een verklaring uitgesproken tegen homofobie en discriminatie, en moedigt studenten en medewerkers aan zich te melden als ze negatieve ervaringen hebben.
Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

‘In het licht van recente gebeurtenissen bevestigt de universiteitsraad zijn uitdrukkelijke stellingname tegen alle vormen van intimidatie, agressie, geweld en discriminatie’, zo staat te lezen in de gezamenlijke verklaring van de studenten- en personeelsfracties van de raad.

‘De directe aanleiding voor de fracties was met name dat er recentelijk veel aandacht is voor deze kwesties’, zegt een vertegenwoordiger van de raad.

Vorige week hing er een regenboogvlag voor het Academiegebouw, ter nagedachtenis van de 49 slachtoffers van de grootste massale schietpartij ooit in de Verenigde Staten, die plaatsvond in een homobar in Orlando, Florida. ’De verklaring had wel met Orlando te maken, maar wij wilden het nog wat breder trekken.’

LHBT

Een andere ‘recente’ kwestie die meespeelt, is een haatincident jegens LHBT’ers in Groningen. De stad werd in april ruw wakker geschud toen een lesbisch stel in elkaar werd geslagen buiten De Kast, een van de weinige LHBT-kroegen in de stad.

‘De universiteitsraad ondersteunt de onlangs hernieuwde inzet van de gemeente om acceptatie en emancipatie van alle stadjers en studenten aan te moedigen, of ze nou lesbisch, homo, transgender, interseks of iets anders zijn’, gaat de verklaring verder. Er zijn onder andere plannen om extra camera’s te installeren in populaire uitgaansgebieden in de stad, en om het makkelijker te maken voor slachtoffers van misdaad om aangifte te doen.

‘De raad roept ook het universiteitsbestuur, de diversiteitsmedewerkers van de universiteit, LHBT-studentenvereniging Ganymedes en andere instituten en individuen op om de inclusiviteit van alle leden van de academische en bredere wereld te waarborgen. Aan de universiteit kunnen we intolerantie niet tolereren, of het nou op of buiten de campus is.’

Melden

De verklaring is overigens niet alleen op de LHBT-gemeenschap gericht. Op universiteitsniveau roept de verklaring van de raad studenten en medewerkers op om naar de vertrouwenspersoon te stappen om ‘elke vorm van ongewenst gedrag en/of ongelijke behandeling’ te melden, waaronder misstanden in de organisatie, problemen met verhoudingen op het werk, en onrechtmatige of onredelijke behandeling.

‘Een rapport van de vertrouwenspersoon van de universiteit toonde ook aan dat acceptatie toch nog vaak een probleem is bij de universiteit’, zegt een vertegenwoordiger die voor de raad spreekt. Onlangs werd bekendgemaakt dat het aantal meldingen van seksuele intimidatie aan de universiteit het afgelopen jaar is toegenomen: in 2014 waren er drie klachten, en in 2015 dertien.

De vertegenwoordiger van de raad benadrukt dat de gezamenlijke oproep aan het universiteitspersoneel om ‘misstanden’ te melden, geen reactie is op het lopende onderzoek naar de decennialange fraude bij de onderhoudsafdeling van de RUG. ‘Het universiteitsbestuur gaat een integriteitsprogramma creëren en daar zal de raad zich in de herfst over buigen’, aldus de vertegenwoordiger over de fraudezaak. ‘Het gaat er nu om dat we de aandacht vestigen op die situaties waar iemand gewoon het beste naar de vertrouwenspersoon kan stappen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties