De busbestorming na het Vindicatfeest ‘Buitenspelen’ heeft mogelijk consequenties voor alle studentenverenigingen in de stad. De Groningse gemeenteraad wil een lijst met opties om ‘studentenverenigingen tot de orde te roepen’.
De raad stemde woensdag tijdens een debat over het Vindicatfeest ‘Buitenspelen’ met een ruime meerderheid voor het opstellen van een zogeheten ‘escalatieladder’. De gemeenteraad wil van de Groningse burgemeester Koen Schuiling een lijst met alle opties die de gemeente heeft om ‘studentenverenigingen tot de orde te roepen’ als zij zich misdragen.
Die opties zijn bijvoorbeeld het aanscherpen van de evenementenvergunning, het scherper controleren op de horecavergunning, het (tijdelijk) intrekken van de horecavergunning en (tijdelijk) sluiting van het pand.
Ongeregeldheden
Directe aanleiding zijn de ongeregeldheden die bijna twee weken geleden ontstonden na het Vindicatfeest ‘Buitenspelen’ waar 1900 studenten waren.
Honderden studenten bestormden na het feest op Kardinge de bussen van Qbuzz, rokend, bierdrinkend en zonder mondkapjes. Volgens de busmaatschappij voelden zowel chauffeurs als reguliere passagiers zich geïntimideerd door de Vindicaters.
De dag na het incident bood Vindicat haar excuses aan. Ook ging de vereniging in gesprek met de gemeente, de onderwijsinstellingen en de politie. Na dat gesprek schrapte burgemeester Koen Schuiling een groot zeilevenement met bijbehorend feest dat afgelopen vrijdag bij Kaap Hoorn zou zijn.
Stap verder
In een brief aan de gemeenteraad lijkt burgemeester Schuiling nog een stap verder te willen gaan. Hij vraagt zich af of de gemeente überhaupt nog vergunningen voor evenementen aan studieverenigingen moet verlenen.
‘De vraag is in hoeverre het wenselijk is dat studentenverenigingen in de openbare ruimte evenementen moeten organiseren, als dat louter toegankelijk is voor studenten van de vereniging. De verenigingen hebben de sociëteit ter beschikking’, schrijft Schuiling.
Strengere maatregelen
Of de burgemeester daadwerkelijk een streep zet door evenementen buiten de verenigingsmuren, is nog onzeker. Schuiling zegt in de brief dat hij erover nadenkt, net zoals hij nadenkt over het instellen van strengere voorwaarden voor het verlenen van vergunningen.
De gemeente twijfelt er verder aan of de activiteitencommissies van de verenigingen zelf evenementen kunnen organiseren met veel bezoekers.
‘Specifiek gaan we met besturen van studentenverenigingen in gesprek over het verplicht moeten inschakelen van een professionele evenementenorganisator bij (semi-) grote evenementen of het opleggen van aanvullende verplichtingen op het gebied van mobiliteit en vervoer’, aldus de burgemeester.