‘Promovendi verzwijgen soms dat ze zwanger zijn’

De Faculty of Science and Engineering stelt een regeling op voor promovendi die met gevaarlijke stoffen werken en zwanger raken. Zij mogen niet met bepaalde stoffen werken, maar compensatie voor de verloren tijd is nu niet geregeld.

Vrouwen die zwanger zijn mogen volgens de Arboregels niet met stoffen werken die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind, ook niet heel even om een experiment af te ronden omdat de deadline anders in gevaar komt. Dat leidt ertoe dat sommige promovendi hun zwangerschap verzwijgen, meldde Marzia Nuzzolo in de faculteitsraad van FSE.

Esther Marije Klop, portefeuillehouder middelen van het faculteitsbestuur, erkent dat het nu niet goed geregeld is. Het huidige beleid komt neer op: vraag maar aan je supervisor, zegt ze. En die krijgt ook geen compensatie voor de verloren tijd.

Het zwangerschapsverlof dekt namelijk maar een deel: zes weken voor de uitgerekende datum van de bevalling en tien weken erna. Maar een zwangerschap duurt zo’n veertig weken en is na een paar maanden meestal wel bekend. Wie in de tussentijd in het lab moet zijn, heeft nu pech.

Discriminatie

Bij de supervisor moet de verantwoordelijkheid juist niet leggen, waarschuwt Nuzzolo, want dat kan discriminatie in de hand werken, bijvoorbeeld dat vrouwen niet worden aangenomen om problemen rond zwangerschap te ontlopen. Bij de Graduate School kunnen ze nu ook niet aankloppen. Die noemt zwangerschap een life choice en legt de verantwoordelijkheid bij de student, zegt Nuzzolo. 

Dat moet natuurlijk niet, vindt ook Klop. ‘Soms worden mensen nu eenmaal zwanger, en wij gaan niet over gezinsplanning.’ Ze gaat in overleg met de Graduate School en de instituten nieuw beleid opstellen. Dat hoeft niet lang te duren, verwacht ze. ‘Zoveel vrouwen zijn er nu ook weer niet die in een chemisch lab werken en zwanger worden.’ Na de zomer is het geregeld, denkt ze.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties