PhD’s kennen hun rechten niet

Verlof, vergoedingen, parttime of fulltime werken: promovendi weten nauwelijks waar ze precies recht op hebben. Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) gaat dat veranderen.
Door Thereza Langeler

Sinds vrijdag 22 februari houdt PNN samen met wetenschapsvakbond VAWO voorlichtingsbijeenkomsten, waarin ze PhD’s bijpraten over de arbeidsvoorwaarden. Volgens de promovendiorganisatie leidt het gebrek aan kennis tot ‘misstanden en mentale problemen’.

‘Wat wij zien is dat met name internationals – maar ook Nederlanders – vaak niet goed weten wat normaal is en wat niet’, vertelt voorzitter Anne de Vries van het PNN. ‘En dat kan tot allerlei problemen leiden.’

De Vries hoort bijvoorbeeld wel eens dat promovendi onder druk gezet worden om fulltime te werken, terwijl ze eigenlijk liever een aantal dagen zouden inleveren. ‘Tenzij er gegronde bezwaren tegen zijn, is parttime werken gewoon een recht. Het is heel raar dat promovendi daar soms geen gebruik van kunnen maken.’

Verlenging

In de nieuwste cao voor universiteiten, die sinds juli vorig jaar van kracht is, is de positie van PhD’s sterk verbeterd. Zo is vastgelegd dat je verlenging kunt krijgen voor je onderzoek als je ouderschapsverlof opneemt. Maar dat krijg je alleen als je daar zelf om vraagt. ‘Dat moet je dus wel weten. Voorheen werd die verlenging vaak helemaal niet gegeven. Inmiddels is het goed geregeld in de cao, nu de praktijk nog.’

Datzelfde geldt voor de duur van een promotietraject – die moet volgens de nieuwe cao vier jaar zijn, dus niet korter – en voor het recht op een transitievergoeding. Die moeten universiteiten uitbetalen aan alle medewerkers die na minstens twee jaar uit dienst gaan. Ook aan promovendi, dus. Maar ook daarover is in de praktijk maar weinig bekend.

Bijeenkomst RUG

De eerste voorlichtingsbijeenkomst is inmiddels geweest, aan de universiteit van Wageningen. Later dit jaar bezoekt het PNN andere universiteiten. ‘De bijeenkomst aan de RUG wordt nog gepland’, laat De Vries weten.

Wel is al bekend dat de voorlichting in Groningen een iets ander karakter krijgt dan elders, vanwege de vele beurspromovendi aan de RUG. Die lopen tegen heel specifieke problemen aan, weet De Vries.

‘We horen vaak dat ze wel onderwijs geven, maar daar niet voor betaald worden omdat ze officieel student zijn. En vaak weten mensen gewoon de verschillen niet tussen de rechten en plichten van een medewerkerpromovendus en die van een student.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties