Progressie

Door Wouter Sipma

Als je op Nestor inlogt en het need-to-know-tabje is uitgeklapt vóórdat je doorklikt, zou het in je oog kunnen springen: iets met de universitaire verkiezingen. Dit jaarlijks in mei terugkomend fenomeen heeft een bijna mythische status doordat het stempercentage meestal zo rond de 30 procent ligt, maar niemand zich echt kan herinneren óf ze gestemd hebben en zo ja, op wie dan.

Ik vermoed dat het meestal ongeveer zo gaat: student Jantje logt tijdens de verkiezingsweek in op Progress om zijn gemiddelde cijfer uit te rekenen (of ander studieontwijkend gedrag) en ziet opeens iets met de universitaire verkiezingen. Hij blijkt te kunnen stemmen op verschillende studentenpartijen voor de universiteitsraad en voor faculteitsraden; leuk, lijstjes met namen van studenten. ‘Hé, die ken ik’, denkt hij en geeft zijn stem. ‘Leuk voor hem/haar.’

Maar vanaf nu komt aan die onverschilligheid een einde; tenminste, als het aan daglicht. Sorry, ik bedoel: ’als het aan DAG ligt’; met zo’n naam ontstaat onvermijdelijk schrijfverwarring. DAG staat voor Democratische Academie Groningen en is een nieuwe studentenpartij, ontstaan na een door Groningse studenten georganiseerd filosofiesymposium. Ze hebben inmiddels hun eigen website, Facebookpagina en er heeft zelfs een ‘Open DAG’ plaatsgevonden.

De partij vindt dat de universiteit een bedrijf is geworden en wil meer transparantie en democratie, wat doet denken aan de motieven die de studenten van de UvA hadden om in 2015 het Maagdenhuis te bezetten; dat gedachtegoed lijkt dus nu naar Groningen te zijn uitgevloeid. Ook doet het denken aan recentere kritische initiatieven: bijvoorbeeld de wereldwijde March for Science vorige maand (haha, een march in april) en de opiniestukken die de afgelopen weken in de UK zijn verschenen.

Ik vind het zeker boeiend dat nu ook in Groningen zo’n progressieve studentenbeweging is opgezet. Hun hoofddoel ‘het informeren van studenten en het op gang brengen van de discussie waartoe de universiteit op aarde is’, maakt het ook makkelijker ze te steunen. Dan hoef ik het in ieder geval niet eens te zijn met álle standpunten die in enigszins pompeuze bewoordingen in het programma van DAG worden uiteengezet.

Wellicht kunnen de andere studentenpartijen, SOG en Lijst Calimero, zich optrekken aan DAG en zich onderscheiden op de onderwerpen die DAG zo graag aanboort. Denk aan Yantai (‘megalomaan’) en het ‘schrijnend democratisch tekort’.

Maandag tot en met vrijdag zijn de universitaire verkiezingen. Mocht je op Progress belanden, dan kun je dus progressief stemmen.

Mits je stem naar een bekende gaat, natuurlijk.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties