‘RUG moet geen politie spelen’

Moet de RUG een bestuurder straffen als iemand van zijn of haar studentenvereniging over de schreef gaat? Ja, vindt de universiteit. Nee, vinden de studentenpartijen in de universiteitsraad.
Door Thereza Langeler

De RUG wil een bepaling opnemen in de Regeling Profileringsfonds waarin staat dat studentbestuurders kunnen worden gestraft als hun organisatie de Gedragscode Studentenverenigingen overtreedt. Bestuursbeurzen kunnen dan bijvoorbeeld worden opgeschort of zelfs helemaal niet worden uitbetaald.

De studentenpartijen in de universiteitsraad, die zich in mei over de regeling buigen, zien dat niet zitten. Vooral Lijst Calimero is tegen. ‘Zo heeft het college van bestuur expliciet de mogelijkheid om voor politie te spelen. Dat vinden wij geen goede ontwikkeling’, zegt Calimerovoorman Henk Jan Wondergem.

Misdragen

Ook studentenpartij SOG is niet blij met de bepaling, zegt voorzitter Zeger Glas. ‘Het past in een plaatje dat we eigenlijk al twee jaar zien (sinds de incidenten bij de Vindicatontgroening van 2016 – red.): dat individuele bestuurders verantwoordelijk worden gehouden voor gedrag van verenigingsleden.’

Dit jaar heeft de universiteit de beurzen van het bestuur van Vindicat opgeschort, nadat verenigingsleden zich in september vorig jaar hadden misdragen in de Sushi Mall in Groningen. Als er verder geen excessen plaatsvinden, krijgen de bestuursleden aan het eind van het jaar alsnog hun bestuursbeurs.

Bang

Lijst Calimero wil niet instemmen met de regeling als de gedragscodebepaling erin blijft staan. Als zwart-op-wit komt te staan dat de RUG financiële straffen kan uitdelen, maakt dat verenigingen nog banger dan ze nu al zijn om ophef te veroorzaken, denkt Wondergem.

Daarbij gaat het niet alleen om Vindicat. ‘Stel dat een religieuze vereniging een aspirant-lid weigert op grond van geloofsovertuiging, en dat komt in de media. Of stel dat het Groninger Studenten Toneel een controversieel stuk opvoert en daarmee maatschappelijke woede oproept. Het zijn misschien wat vergezochte scenario’s, maar de RUG zou dan de bestuursbeurzen kunnen inhouden.’

Beter voorstel

SOG en Calimero gaan in gesprek met de juridische afdeling van de RUG, om te kijken of de regeling kan worden aangepast. ‘Hopelijk ligt er dan in mei een beter voorstel’, zeg Glas. ‘Het punt is: Als we niet met de nieuwe regeling instemmen, blijft de regeling van 2017-2018 van kracht.’

Dat wil Glas voorkomen, want op een aantal punten vinden de studentenpartijen de nieuwe regeling juist wél beter. Zo staat erin dat bestuursbeurzen weer aan het begin van het jaar zullen worden uitgekeerd, in plaats van aan het eind.

De derde studentenpartij uit de u-raad, DAG, houdt zich voorlopig op de vlakte. ‘Dit hoort niet bij de thema’s waarvoor wij zijn opgericht’, verklaart fractievoorzitter Jasper Been.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties