Medewerkers en studenten van de faculteiten Science & Engineering (FSE), Ruimtelijke Wetenschappen (RW), UMCG en Gedrags- & Maatschappijwetenschappen (GMW) reizen van 23 tot en met 27 mei samen met het universiteitsbestuur naar China. Ook reizen vertegenwoordigers van de universiteitsraad en de faculteitsraden mee. De hoofdredacteur van de UK is uitgenodigd door het universiteitsbestuur om verslag te doen van de reis.
Volgens de RUG gaat het om een werkbezoek om afspraken te maken over de opleidingen die in 2019 van start moeten gaan in Yantai. Maar de reis lijkt ook bedoeld om de weerstand tegen de Yantaiplannen onder studenten en medewerkers in de medezeggenschapsraden weg te nemen. Deze zomer moeten zij hun instemming verlenen aan de opleidingen die naar Yantai gaan, en de aanvraag die de RUG bij het ministerie van Onderwijs gaat indienen voor de oprichting van de campus.
Stroopwafels
De vertegenwoordigers van de universiteitsraad reizen eerst samen met een RUG-woordvoerder naar Ningbo, voor een bezoek aan de branchcampus van de University of Nottingham. Dat is de oudste buitenlandse campus in China en qua opzet vergelijkbaar met de University of Groningen Yantai (UGY).
Daar krijgen ze een toer over de campus, een welkomstdiner met de rector en universiteitsmedewerkers, en ontmoeten ze de vertegenwoordiger van de Communistische Partij op de campus in Ningbo. Voor de hoofdredacteur van de UK is een aparte ontmoeting geregeld met medewerkers en studenten.
De groep reist vervolgens door naar Yantai, waar ze aansluit bij de rest van de RUG-delegatie. De groep heeft blikken Hollandse stroopwafels, een RUG-stropdas en een doos speculaas meegenomen als cadeautjes.
Kosten
Het bezoek mag wat kosten. De reiskosten alleen bedragen voor de complete delegatie meer dan 66.000 euro. Voor de acht medewerkers die verblijven in het Hilton hotel in Ningbo betaalt de RUG bijna 50 euro per persoon. In Yantai verblijft de groep twee nachten in het hotel op de campus. Verder komen er nog kosten voor het busvervoer (zo’n 336 euro) en eten bij.
De reis wordt, net als alle andere voorbereidingskosten voor Yantai, betaald uit private middelen; inkomsten uit bijvoorbeeld contactonderwijs en –onderzoek.
Om toegang te krijgen tot internet in China gebruiken de bezoekers een VPN-verbinding. Een VPN-dienst versleutelt het internetverkeer en leidt het om, zodat gebruikers toegang krijgen tot websites en onlinediensten die door een land worden geblokkeerd. China weet echter ook steeds vaker de VPN-diensten te blokkeren. De eerder door de RUG gebruikte app Tunnelbear is al geblokkeerd door de Chinese overheid.
In de folder die de reizigers van de RUG hebben meegekregen, staat dat de academische vrijheid en vrije internettoegang op de toekomstige campus in Yantai gegarandeerd zullen zijn. Daar zijn afspraken over gemaakt tussen de RUG, de Chinese partneruniversiteit en de stad Yantai. Hoe de vrije internettoegang zal worden geregeld als de campus in 2018 opengaat, is nog niet bekend.