Portret van Rosalind Franklin onthuld bij FSE

De faculteitskamer van FSE wordt voortaan gesierd door een portret van Rosalind Franklin, de Britse wetenschapper naar wie de prestigieuze RUG-fellowship voor vrouwelijke onderzoekers is vernoemd.
Door Jacob Thorburn / Vertaling Giulia Fabrizi

Het portret was een cadeau van kunstenaar Roel Endendijk, die bevriend is met een lid van de FSE-faculteit. Het cadeau was een onverwachte ‘prettige verrassing’, zegt Mariëlle Zwaanenburg, hoofd communicatie van FSE. ‘Rosalind Franklin heeft veel voor de faculteit betekend’.

Vice-decaan van FSE Klaas Poelstra straalde toen hij bekendmaakte dat het portret een eervolle plek in het Bernoulliborg-gebouw zou krijgen. Op den duur zal Franklin in het gloednieuwe Feringa-gebouw komen te hangen. ‘Maar iedereen zou haar nu al moeten bezoeken.’

Tijdens de onthulling twee weken geleden, zei Endendijk dat het portret – gemaakt van zwarte en witte katoendraden op een houten paneel – een ‘beetje hypnotiserend kan zijn’. De inspiratie om het te maken, kwam nadat hij een bekende zwart-wit foto van Rosalind Franklin zag.

DNA-structuur

Franklin was een Britse wetenschapper die vooral bekend is geworden vanwege haar werk rondom de structuur van DNA. Volgens sommigen heeft zij de vroegste stadia van onderzoek uitgevoerd die uiteindelijk leidden tot de ontdekking van de dubbele-helix-structuur.

De Rosalind Franklin Fellowship werd in 2002 geïntroduceerd door voormalig FSE-decaan Douwe Wiersma. De Fellowship richt zich op het bevorderen van academische doorgroeimogelijkheden voor talentvolle internationale vrouwelijke onderzoekers. Sinds 2019 hebben 31 vrouwen in verschillende vakgebieden de fellowship gekregen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties