PNN overweegt ook rechtszaak tegen RUG en UMCG over beloning beurspromovendi

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) onderzoekt of een rechtszaak tegen de RUG en UMCG haalbaar is. Die gaat dan over de vraag of promovendi die werden aangenomen binnen het Experiment Beurspromovendi gezien moeten worden als werknemer. 

Aanleiding is het tussenarrest in een zaak die 44 MD/PhD’s hadden aangespannen tegen het UMCG.

Zij vinden dat ze onterecht als student waren aangenomen, terwijl promovendi die voor 2016 of na 2018 waren aangenomen voor vergelijkbare functies wel een contract als werknemer kregen. Ze liepen hierdoor duizenden euro’s mis aan bijvoorbeeld vakantiegeld of een eindejaarsuitkering. 

De rechter gaf hen vorige week in hoger beroep gelijk: ze zíjn werknemer. In augustus wordt duidelijk hoeveel de MD/PhD’s moeten worden gecompenseerd door het UMCG. 

Goedkoop

Het PNN, dat zich in de afgelopen jaren verzette tegen het Experiment Beurspromovendi, waarbij promovendi een goedkopere student-status kregen in plaats van een werknemers-status, is blij. ‘De rechter was heel duidelijk’, zegt voorzitter Anneke Katelein. ‘Er zijn geen verschillen. We gaan nu kijken of we dit kunnen plaatsen in de context van alle beurspromovendi.’

Weliswaar geldt de uitspraak voor een specifieke groep van de MD/PhD’s, maar zegt Kastelein: ‘Andere beurspromovendi werken in een vergelijkbaar systeem. Ik ben niet juridisch onderlegd. Maar als ik het vonnis lees, dan zie ik niet meteen een reden dat deze groep heel anders is dan gewone beurspromovendi.’

Nieuwe rechtszaak

Als overleg met onder anderen vakbonden en advocaten in de komende weken duidelijk maakt dat dat inderdaad het geval is, dan is de kans groot dat er een nieuwe rechtszaak komt. ‘We hebben al diverse mails gehad van beurspromovendi met de vraag of deze situatie ook voor hen geldt’, zegt Kastelein. ‘Er is veel verontwaardiging, zeker onder de nationale beurspromovendi.’

Een dergelijke zaak zou voor RUG en UMCG grote gevolgen hebben. De compensatie voor misgelopen inkomsten voor de 44 MD/PhD’s wordt geschat op 500.000 euro. Maar RUG en UMCG namen in totaal 1500 promovendi aan binnen het experiment. 

Advocaat Damir Lacevic van het UMCG becijferde tijdens de rechtszaak in maart dat ‘als iedereen zich erbij aansluit’, RUG en UMCG rekening moeten houden met een kostenpost van tussen de acht en twaalf miljoen euro. 

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties