PhD’s bij nieuw promotietraject FSE aan de slag in het bedrijfsleven

De Faculty of Science and Engineering wil een tweejarig promotietraject opzetten in samenwerking met het bedrijfsleven. Zo’n ‘engineering doctorate’ sluit aan bij de ontwikkeling van technische kennis, waar de faculteit op inzet.

De faculteit bereidt momenteel twee varianten voor: autonomous systems en sustainable process design. Elk traject zou ruimte bieden aan twaalf PhD’s per jaar, die de helft van de tijd binnen een bedrijf werkzaam zijn en de andere helft worden opgeleid binnen de RUG. 

‘De RUG heeft de bijzondere combinatie van de fundamentele wetenschap en techniek binnen één faculteit’, zegt decaan Joost Frenken. ‘Dat is uniek in het Nederlandse landschap van bètafaculteiten. Daarnaast hebben we binnen de RUG natuurlijk ook de andere disciplines aan boord van een brede universiteit, waardoor we onze mensen een bredere blik mee kunnen geven. Dat vind je niet allemaal bij een technische universiteit.’

Promotiepremie

Kandidaten kunnen zowel in dienst zijn van de RUG als van het deelnemende bedrijf. In het eerste geval betaalt het bedrijf 75.000 euro aan de RUG voor deelname. Als een bedrijf eigen werknemers laat instromen, betaalt het bedrijf slecht 10.000 euro. Na promotie ontvangt de RUG een promotiepremie, die waarschijnlijk zo’n 60.000 euro bedraagt, becijferde de faculteit.

‘Bedrijven willen dit programma heel graag, benadrukte decaan Joost Frenken in de faculteitsraad. ‘Het voorziet duidelijk in een behoefte.’ De financiering van het project vormt echter nog een probleem. De eerste vier jaar zullen de kosten hoger zijn dan de inkomsten – 800.000 euro per jaar. En dat is lastig, omdat FSE door de torenhoge energiekosten in hoog tempo inloopt op haar reserves.

‘We hebben het daar met het college van bestuur over gehad’, zei Frenken. ‘En zij waren duidelijk: we moeten onze ambities niet verminderen vanwege de financiële situatie. Ze beloofden om een deel van de kosten op zich te nemen en wij doen de rest.’

De eerste engineering doctorate-promovendi aan de RUG moeten in 2024 van start gaan.

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties