‘OV-boete niet verhogen’

Jongeren van het CDA zijn niet blij met het plan van hun eigen partij om de boete te verhogen bij het te laat opzeggen van de ov-studentenkaart.
Door Peter Keizer

VVD, CDA en PVV willen de boete verhogen voor (oud-)studenten die hun ov te laat opzeggen. Studenten die de kaart na één maand nog niet hebben opgezegd, moeten 300 euro per maand betalen, in plaats van de huidige 194 euro, vinden de partijen.

Jongerenorganisatie CDJA ziet dat niet zitten, laat het in een gezamenlijk persbericht met studentenorganisaties ISO en LSVb weten. ‘De schuld wordt nu bij de student gelegd, terwijl het systeem nog vol gaten zit. Dat is de omgekeerde wereld’, zegt bestuurslid Klaas Valkering.

Ongeveer de helft van de studenten vergeet zijn abonnement stop te zetten, zegt Valkering. Daardoor werd er in 2014 en 2015 voor ruim 56 miljoen euro aan boetes geïnd. Volgens CDA, VVD en PVV zegt 10 procent van de studenten expres hun ov niet op, zodat ze goedkoop kunnen blijven reizen.

Debat

In de Tweede Kamer leverde het plan om het misbruik tegen te houden vorige week een fel debat op. ‘Dit is de staatskas spekken over de rug van studenten’, zei PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, meldt het AD. Een hogere boete treft ook de 90 procent van de studenten die wel te goeder trouw handelt, meent hij. Maar volgens Rog (CDA) en Duisenberg (VVD) hebben de studenten een eigen verantwoordelijkheid.

De jongeren van CDJA, ISO en LSVb wijzen erop dat uit onderzoek blijkt dat studenten vooral door gebrek aan voorlichting vergeten op tijd hun abonnement stop te zetten. ‘Het systeem dat we nu hebben klopt van geen kant. Om dan de boetes te gaan verhogen zonder eerst fatsoenlijke informatievoorziening te regelen, is volslagen idioot’, reageert LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout.

De studentenorganisaties geven toe dat de fraude een probleem is, maar volgens hen is er een betere oplossing dan het verhogen van de boete: het automatisch stopzetten van de ov-kaart.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de voorgenomen verhoging van de boete.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties