Oud-decaan en prorector Jasper Knoester koninklijk onderscheiden

Jasper Knoester, oud-decaan van de Faculty of Science and Egineering (FSE) en jarenlang prorector van de RUG, is donderdag op voordracht van de RUG benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij ontving de onderscheiding tijdens zijn officiële afscheid van de universiteit. Knoester is sinds 1 januari decaan op de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. 

Pionier

Knoester was jarenlang hoogleraar theorie van de gecondenseerde materie aan de RUG. Daarnaast was hij sinds 2010 decaan van FSE. Ook was hij al sinds het vorige college van bestuur prorector, plaatsvervangend rector-magnificus. 

Volgens de universiteit is Knoester ‘een multi-getalenteerde pionier en een visionaire en verbindende bestuurder, die dankzij zijn uitzonderlijke leiderschap de faculteit tot wereldniveau heeft gebracht’.

Zo was het onder zijn leiderschap dat FSE in 2013 als eerste bètafaculteit van Nederland tien bacheloropleidingen ook in het Engels aanbood. Door zijn besluit verdubbelde het aantal studenten bij FSE in tien jaar tijd. Waar er in 2010 nog 3500 waren, waren dat er in 2021 al 7000.

Internationale ambities

In zijn internationaal gerichte blik, was Knoester ook een groot voorstander van de plannen om een zustercampus te bouwen in de Chinese stad Yantai. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de plannen en reisde daarvoor ook zelf meermaals naar China. Na jarenlange discussies gingen die plannen tot zijn teleurstelling uiteindelijk niet door.

Zijn dromen voor een zustercampus in Yantai waren zeker niet de enige internationale ambities die Knoester waar wilde maken. Hij werkte intensief samen met grote universiteiten van over de hele wereld om grote wetenschappelijke en maatschappelijke problemen zoals de klimaatcrisis aan te pakken. 

Door zijn inspanningen zijn er bij FSE sinds 2013 zo’n 120 internationale dubbelpromotie-trajecten van start gegaan. In deze trajecten ligt de nadruk op internationale samenwerking, waardoor wetenschappers met buitenlandse collega’s onderzoeksprojecten kunnen opzetten. 

Interne innovaties

Behalve zijn internationale ambities, bracht Knoester de universiteit ook veel interne innovaties. Zo was hij als hoogleraar betrokken bij de invoering van het tenure-track loopbaanbeleid. Een traject dat bedoeld is om elke wetenschapper de kans te geven zich in tien jaar te ontwikkelen tot hoogleraar.

Als decaan heeft hij het beleid versterkt en gemoderniseerd, bijvoorbeeld door meer aandacht te besteden aan de positie van vrouwen binnen de traditioneel mannelijke faculteit. Zijn streven was een 50/50-verdeling van de posities onder mannen en vrouwen.

Met onder meer de instelling van dertig Rosalind Franklin Fellowships in zijn faculteit – een programma bedoeld voor vrouwelijke topwetenschappers – neemt het aantal vrouwen aan de top van FSE nog altijd toe. Inmiddels telt de Groningse bètafaculteit volgens de universiteit een hoger percentage vrouwelijke hoogleraren dan andere Nederlandse bètafaculteiten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties