Optimisme over Yantai, maar claims nog niet van tafel

Het college van bestuur is ‘vrij optimistisch’ over de afwikkeling van ‘Yantai’. Toch is het nog niet helemaal zeker dat er geen schadeclaims komen.
Door Rob Siebelink

De stad Yantai en de provincie Shandong hebben de afgelopen jaren stevig in de buidel getast om de verouderde campus van de Chinese Agricultural University (CAU)  in Yantai te renoveren. Dat was noodzakelijk om de branch campus van de RUG mogelijk te maken. Maar de universiteitsraad haalde vorig jaar een streep door het project.

Er was in China een bedrag van 160 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwbouw van een research facility en een datacenter. Verder moesten collegezalen, het sanitair, de bibliotheek, het hoofdgebouw, de kantines, de sportfaciliteiten en de studentenflats een stevige opknapbeurt hebben.

Gedwongen

Voor een deel zijn die werkzaamheden ook uitgevoerd. De RUG vreesde daarom voor een forse schadeclaim toen het RUG-bestuur vorig jaar januari gedwongen werd de plannen in te trekken.

Collegevoorzitter Jouke de Vries was recentelijk in China en sprak in Beijing met de president van de China Agricultural University. Dat was een goed gesprek, meldde De Vries donderdag in de universiteitsraad. ‘Het was positief. Het had ook anders kunnen lopen’, zei hij.

Niet definitief

Dat betekent niet dat een schadeclaim vanuit China definitief van tafel is. In mei spreekt De Vries nog met de gemeente Yantai en de provincie Shandong, de voornaamste ‘schuldeisers’.

Dat ‘Yantai’ van de baan is, wil overigens niet zeggen dat de RUG helemaal geen zaken meer doet met China, zegt De Vries. ‘We bouwen het transnationaal onderwijs af. Maar we blijven wel samenwerken op een andere manier en ontwikkelen wel andere activiteiten. Niet in Yantai, maar in Beijing of met andere universiteiten.’

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in