22 ‘mokkels’ op Vindicatlijst

Studentenvereniging Vindicat is opnieuw in opspraak, nu door een lijst die is uitgelekt met een ‘selectie van de 22 mooiste mokkels’ onder de titel ‘De Oprechte Almanak, Het Ontzet’.
Door Rob Siebelink

De 22 studentes worden bij naam en toenaam genoemd, met foto, het Vindicathuis waar ze wonen, hun (mobiele) telefoonnummer en, volgens de anonieme samenstellers, ‘een bindende rating’ die varieert van één tot vijf sterren. Bij de foto’s staan stippellijntjes om commentaar of een beoordeling te geven en hokjes om af te vinken.

De lijst werd donderdag openbaar gemaakt door de Groningse website Sikkom en is via een eenvoudige truc gemakkelijk op internet te vinden en te downloaden. Ook de UK heeft een exemplaar in zijn bezit.

Het is niet de eerste keer dat zo’n lijst is gemaakt, blijkt uit het korte voorwoord van de samenstellers. ‘Voor jullie ligt de derde editie van De Oprechte Almanak. Na het bedroevende jaar 2015, met welgeteld twee geile wijven, heeft de redactie besloten om dit jaar wél een Oprechte Almanak te maken. Jaar 2016 siert zich namelijk door haar grote aantal hete herten.’

Het bestuur van Vindicat neemt ‘nadrukkelijk afstand’ van De Oprechte Almanak, laat rector Stijn Derksen aan de UK weten. De vereniging heeft inmiddels contact gehad met de betrokken studentes, van wie alle gegevens nu op straat liggen. ‘We willen en gaan er alles aan doen om hun privacy te beschermen’, zegt hij.

Volgens Derksen durven de studentes hun telefoon niet meer op te nemen, uit angst dat ze worden lastig gevallen. ‘We roepen iedereen op: laat ze met rust.’

Derksen: ‘Het is een heel slechte grap die heel slecht uitpakt. We nemen de kwestie uitermate serieus en zullen gepaste maatregelen treffen tegen de maker of makers.’ Wat die maatregelen inhouden, kon Derksen nog niet zeggen. Ook wordt binnen de vereniging duidelijk gemaakt ‘dat zoiets nooit meer mag gebeuren’, zegt hij.

Ook de Groningse politiek roert zich. De Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, noemt de lijst ‘volledig verwerpelijk’. ‘Vrouwen worden in deze zogenaamde ‘Oprechte Almanak’ onvrijwillig als een gebruikt, gemakkelijk verkrijgbaar vleesobject afgebeeld. Het is misselijkmakend seksisme van de hoogste gradatie’, stelt voorzitter Rico Tjepkema.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties