Nog eens vijf onderzoekers van de RUG krijgen een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In totaal haalt de universiteit twaalf beurzen binnen.
De pas gepromoveerde wetenschappers krijgen maximaal 280.000 euro om de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder te ontwikkelen.
Bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) gaat Joost van de Brake onderzoeken waarom en wanneer werken in meerdere teams een positief of negatief effect kan hebben. Daniel te Kaat gaat bij FEB onderzoeken hoe onconventionele monetaire instrumenten invloed hebben op economieën met dalende kredietvolumes.
Binnen de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) wil Susan Niessen onderzoeken hoe simpele en transparante algoritmes worden ontworpen en gebruikt en welk effect ze hebben op valide en rechtvaardig testgebruik in de psychologie.
Optimisme
Charlotte Vrijen, ook werkzaam bij GMW, doet onderzoek naar optimisme. Hoe komt het dat sommige mensen optimistisch zijn en anderen niet? Specifiek bestudeert ze in welke mate optimisme wordt doorgegeven van ouders op kinderen.
Frank Klont van de Faculty of Science and Engineering doet onderzoek naar de menselijke blootstelling aan chemicaliën. Hij wil daarbij niet de standaard vragenlijsten gebruiken, maar het juist op moleculair niveau meten. Zo hoopt hij beter te begrijpen welke impact chemicaliën daadwerkelijk hebben op het lichaam.
Hack
De toekenningen binnen de domeinen Sociale en Geesteswetenschappen en Toegepaste en Technische Wetenschappen zijn het tweede deel van de te verdelen beurzen van 2021. Door een hack in het systeem van NWO in februari vorig jaar lag een deel van de subsidieaanvragen bijna twee maanden stil. De organisatie besloot daarom eind maart vorig jaar de planning aan te passen.
Van de in totaal 759 aanvragen voor Veni-beurzen in 2021 zijn er 167 beloond met financiering.