Oplossing voor ‘golfslagbad’ Gyas

Stalen damwanden hebben het Noord-Willemskanaal veranderd in een golfslagbad. En dat verstoort de trainingen van studentenroeivereniging Gyas. Maar de problemen lijken binnenkort opgelost.
Door Sisi van Halsema

Na overleg tussen Gyas, gemeente, provincie en waterschap is besloten om de stalen damwanden te vervangen door stortstenen kades. Die zorgen voor minder golfslag op het kanaal. ‘Je zou het kunnen zien als een strand van stenen’, zegt Gyasvoorzitter Beimen Vellinga.

De ‘strandjes’ zijn al aangelegd tussen de ‘vlammetjes’ (een oude hoogspanningsmast langs de A28 met vlammetjes erop, een herkenningspunt voor veel Groningers) en de woonboten in de bocht van het Noord-Willemskanaal.

De leden van GYAS hebben ervaren dat het inderdaad makkelijker roeien is in de buurt van die kades. Die moeten nu ook aangelegd worden langs andere delen van het roeigebied.

Verspringen

Wat was ook alweer het probleem met de stalen damwanden? Gyaslid en olympiër Rogier Blink legt uit: ‘De stalen damwanden zijn niet recht, maar verspringen. Golven die ontstaan door wind en langsvarende schepen, kunnen daardoor nergens heen.’

De golven worden daardoor hoger en door het U-profiel van de wanden komen ze bovendien van alle kanten. Dat bemoeilijkt het roeien aanzienlijk, zeker voor beginners, stelt Gyas. ‘Die zijn door de deining meer bezig met het overeind houden van hun boot dan met de training’, zegt Blink.

Duur

De stenen strandjes zijn wel duurder dan de stalen damwanden. Gyas kan die extra kosten niet helemaal voor eigen rekening nemen. Tijdens het overleg met de provincie zijn er voorstellen gedaan over wie welk deel betaalt, maar details daarover zijn nog niet bekend.

De kwestie begon al in 2015, toen de eerste stalen damwand werd geplaatst aan de oostzijde van het kanaal, ter vervanging van de oude, houten walsbeschoeiing. Die damwanden moeten voorkomen dat de dijken aan weerszijden van het kanaal beschadigen.

Omdat het om slechts een kant ging, was dat voor Gyas nog niet erg nadelig. Maar vorig jaar werd ook de westzijde van het kanaal voorzien van stalen damwanden. Gyas sprak daarna van een ‘golfslagbad’.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties