Opleiding VU tegen klimaatangst en Maastricht begint met een slimmer academisch jaar

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de Vrije Universiteit in Amsterdam begint een opleiding klimaatangst en Maastricht start met de pilot ‘Slimmer academisch jaar’.

VU start opleiding tegen klimaatangst

Foto Ralf Lotys / cc-by 4.0

Mensen liggen wakker en worden depressief vanwege klimaatangst en ecodepressie. Hoe kunnen hulpverleners daarmee omgaan? De Vrije Universiteit in Amsterdam ziet een gat in de markt: een masteropleiding die geestelijk verzorgers moet leren om mensen met klimaatangst te helpen. Dat meldt Het Parool.

Veel mensen maken zich ernstig zorgen over het klimaat. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf jongeren tussen de 16 en de 30 stress ervaart wanneer ze aan het klimaat denken en dat 70 procent van hen zich zorgen maakt over de toekomst.

Initiatiefnemer en VU-hoogleraar geestelijke zorg Hans Alma herkent het gevoel van hopeloosheid. ‘Als ik lees dat die Europese natuurherstelwet nu weer in de ijskast is gezet omdat er te weinig steun voor is in de Europese landen waaronder Nederland… Het is niet dat ik er meteen wakker van lig, maar daar kan ik wel ontzettend moedeloos van worden’, zo zegt hij in Het Parool.

Slimmer academisch jaar in Maastricht

De Faculteit Science and Engineering van de Universiteit Maastricht (UM) kort vanaf september het nieuwe academisch jaar met vier weken in. Dat is het gevolg van de landelijke pilot ‘Slimmer academisch jaar’, waaraan ook enkele faculteiten van de RUG meedoen.

Dat meldt de Maastrichtse universiteitskrant Observant. Tussen de verschillende blokken wordt een week weggenomen en de kerstvakantie wordt een week verlengd. De bètafaculteit van de UM zal dan drie jaar lang experimenteren met een jaarindeling van 7-7-3 in plaats van het meer gangbare 8-8-4.

Doel is werkdrukverlaging voor studenten en medewerkers. Decaan Thomas Cleij zegt in Observant: ‘Het lijkt misschien geen grote wijziging, maar het is een radicale verandering van het universitaire systeem dat werkt met blokken van acht en van vier weken. Wij zijn de eersten in Nederland die zo’n drastische stap zetten.’

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties