Wat is ‘hete herten’ in het Latijn?

Antoon De Baets van de Personeelsfractie in de Universiteitsraad richt zich in een open brief (op parodiërende wijze) tot Vindicat. Toevallig (welnee, helemaal niet toevallig) op de dag dat de Groningse rechtbank uitspraak deed over de mishandeling bij Vindicat.

Lieve studenten,

Eindelijk tijd om jullie te mailen. Excuses dat het zolang moest duren. Met al onze ambitieuze activiteiten in de polder en overzee is het stervensdruk. Voor excellentie moet je wat over hebben.

Zeg, lieve studenten, wij krijgen daar rapporten. Eerst van Martin en nu weer van Jan. En daar zijn we, eerlijk gezegd, toch wel een beetje van geschrokken. Alwéér een stroom van incidentjes. We smeken jullie nogmaals: Ga nou toch even koffie drinken met Martin en Jan.

Pas op, je hoeft ze om 11 uur ’s ochtends niet meteen een kopstoot aan te bieden. Studentikoos, dat wel, maar de grap zou niet landen. Natuurlijk is langslopen geen harde eis, en het is ook niet leuk, dat snappen we wel. Maar het belangrijkste is toch dat we met elkaar in gesprek blijven, nietwaar?

We zijn dus niet boos, alleen bedroefd. Wij hadden toch zo’n beetje de afspraak dat jullie de leiders van morgen zouden worden? Gedráág jullie dan ook als de Lipizzaners van Groningen. Een klein beetje gratie, cachet en decorum, please!

Kan er echt niet wat rust in die tent van jullie komen? Anders lopen vroeg of laat al jullie sponsors weg. Een krotje aan de Sontweg is toch niet hetzelfde als een pand aan de Grote Markt, denk je niet? Straks moeten we die studievoorschotten nog inzetten ter reparatie van de studentencultuur.

Word nu niet meteen boos, maar wij vinden dat jullie het smart moeten aanpakken. Zeg dus niet: ‘Ik ben zat.’ Want dan heb je een statement over bierlucht. Zeg: ‘Ik ben het zat.’ Dan heb je een statement over je docent. Voilà!

Als je op het hoofd van iemand anders gaat staan, dan heb je een schandaal en een proces. Als je op je eigen hoofd gaat staan, dan heb je yoga. Simpel zat.

En dan hebben we nog die zeikerige personeelsfracties. En maar emmeren! Dat gezwollen taaltje! Sjongejonge. ‘Ontgroen met fatsoen!’ ‘Ontgroenen is vernederen!’ De zure moraalriddertjes. Je kan merken dat de helft ervan niet aan onze mooie universiteit heeft gestudeerd.

Ze zijn stiekem jaloers op jullie, dát is het. Jullie confronteren hen met wat ze in hún studententijd hebben moeten missen. Vooral die buitenlanders snappen niet veel van onze oer-Hollandse tradities. Hoe het moet als straks de nuchtere Chinese medestudent bij de sociëteit gaat aanschuiven, daarvoor moeten we nog beleid ontwikkelen.

Voor nu zijn wij er trots op dat jullie de Nederlandse taal hebben verrijkt met enkele prachtige woorden. Bangalijsten! Schitterend! En de Cock! Hadden we zelf willen bedenken. Wat zou trouwens ‘hete herten’ in het Latijn zijn?

We komen er nog wel eens op terug, misschien op één van onze vele kerst- en nieuwjaarsborrels. Kunnen we weer lekker entrepreneurial netwerken. Doei SOG, doei Calimero, doei DAG! Dikke knuffel. Mazzel en tot mails.

Uw toegenegen J., E. en S. — zeg maar JES!

PS.1: Neem die knuffel van ons maar niet al te letterlijk, hoor. Veel te riskant tegenwoordig.

PS. 2: Jullie houden deze mail naar goeie gewoonte toch vertrouwelijk? Anders staat-ie morgen in de Universiteitskrant.

==========

Deze e-mail is uitsluitend bestemd voor geadresseerde. Verstrekking aan anderen is niet toegestaan. RUG en UGY sluiten iedere aansprakelijkheid uit die voortvloeit uit gebruik door onbevoegden.

==========

Antoon De Baets is lid van de Personeelsfractie in de Universiteitsraad en bijzonder hoogleraar geschiedenis, ethiek en mensenrechten bij de Faculteit der Letteren.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties