Opinie: U-raad werkt al jaren aan betere student-stafratio

In een opiniestuk stelde Mariano Méndez dat de universiteitsraad zich alleen bekommert om de student-stafratio als er verkiezingen zijn. Die kritiek is onterecht, schrijft Rozemarijn Gierkink van Lijst Calimero in een open brief aan Méndez.

Beste prof. Méndez,

Mijn naam is Rozemarijn, een van de universiteitsraadsleden voor Lijst Calimero. We hebben elkaar al eerder gesproken bij onder meer de radenoverleggen. 

Vandaag las ik tot mijn grote verbazing uw opiniestuk ‘Niet alleen om advies vragen als er verkiezingen zijn’ in UKrant, over de almaar ongelijker wordende student-stafratio. Een probleem dat, zoals u ook al stelt, iedereen belangrijk vindt. Een evenwichtige student-stafratio is cruciaal voor de kwaliteit van onderwijs. Niet alleen om kleinschalig onderwijs te bevorderen, maar ook voor het welzijn van student en medewerker.

Lijst Calimero is opgericht om juist de kwaliteit van onderwijs, en daarmee ook de student-stafratio, te verbeteren; het is onze raison d’être. Daarom zijn wij vanaf het begin van het proces nauw betrokken bij de implementatie van de Kwaliteitsafspraken. Daarnaast zijn we actief betrokken bij WOinActie en grijpen we elke mogelijkheid aan om op te staan tegen de enorme groei van de universiteit, een van de grootste bedreigingen van een evenwichtige student-stafratio.

Ook heeft Lijst Calimero in samenwerking met de Personeelsfractie en DAG in 2017 succesvol van het RUG-bestuur geëist om structureel vijf miljoen per jaar vrij te maken om de student-stafratio te verkleinen. Natuurlijk is het nooit genoeg, maar wij, en ook zeker de personeelsgeleding, doen er alles aan om dit probleem op te lossen. 

Ik was dan ook enigszins verbaasd toen ik las dat u stelt dat ‘de afgelopen zes jaar […] niemand van de universiteitsraad leden van de faculteitsraad benaderd [heeft] om het over dit probleem te hebben’. De Personeels- en Wetenschapsfractie vergroten hun eigen werkdruk alleen nog maar meer door zich dag in, dag uit hard te maken om de student-stafratio op onder meer uw faculteit te verbeteren.

U zou natuurlijk ook zelf het initiatief kunnen nemen en hen zelf benaderen. Daarnaast is het vrijmaken van miljoenen voor werkdrukverlaging een enorme prestatie en deze mag niet zomaar opzij geschoven worden. 

Het vrijmaken van miljoenen voor werkdrukverlaging is een enorme prestatie

Het enige argument dat u aandraagt om aan te tonen dat de afgelopen zes jaar niemand van de universiteitsraad faculteitsraadsleden benaderd heeft om het hierover te hebben, is dat in de overleggen met alle raden ‘dit onderwerp […] nooit op de agenda [heeft] gestaan’.

Ik zou u willen adviseren om toch eens wat beter naar de uitnodigingen voor deze overleggen te kijken, gezien alle deelnemers aan de vergadering de mogelijkheid hebben hun punten van tevoren in te sturen. Daarnaast is tijdens het Radenoverleg van 22 oktober de student-stafratio uitgebreid besproken bij het punt over de Kwaliteitsafspraken, en is de werkdruk in het algemeen de afgelopen jaren meermaals gespreksonderwerp geweest. Waar uw punt verder op gebaseerd is, blijft mij dan ook onduidelijk.

Wat mij nog het meest verbaast is dat een faculteitsraadslid, een mede-medezeggenschapper, op deze manier de universiteitsraad aanvalt, juist tijdens de verkiezingen. Alle medezeggenschapsleden hebben hetzelfde doel: de studenten en medewerkers van onze universiteit zo goed mogelijk vertegenwoordigen, en de kwaliteit van onderwijs op onze universiteit naar een hoger niveau tillen.

Samenwerking tussen de universiteitsraad en de faculteitsraden is daarbij cruciaal, want het is voor ons onmogelijk om te weten wat overal precies speelt. Daarnaast kunnen wij niet zomaar alle problemen oplossen; we hebben maar beperkte macht tegenover het college van bestuur.

Door eenzijdig te stellen dat wij onze taak niet goed uitvoeren, zonder zelf aanstalten gemaakt te hebben om samen te werken of een goed gesprek te voeren, ondermijnt u deze samenwerking. Ik zou u dan ook graag uitnodigen om een keer een kop koffie te drinken en de problemen op uw faculteit te bespreken met mijn opvolger, en om ook eens langs te komen bij een universiteitsraadsvergadering.

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn Gierkink, fractievoorzitter Lijst Calimero

Mede ondertekend door Casper Dam (lijsttrekker Lijst Calimero), Dinie Bouwman (voorzitter van de Personeelsfractie) en Kristina Linke (voorzitter van de Wetenschapsfractie).

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties