Opinie: ‘Mijn seksualiteit is van mij’

Vindicatlid Milou Deelen is het zat. In het anderhalf jaar dat ze lid is van het corps, werd ze vaak uitgemaakt voor slet, hoer of laag wijf. ‘Mijn seksualiteit is van mij, en niet stof voor jouw grap.’ Op haar Facebookpagina komt ze in verzet.

 

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en deel ik, Milou Deelen, mijn verhaal met jullie. Anderhalf jaar geleden werd ik lid van het corps, en daar ben ik vaak uitgemaakt voor HOER – SLET of LAAG WIJF.

Ik was het lijdend voorwerp van een lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen over ‘het laagste meisje van het jaar’. Ik schaamde me diep en voelde mij vernederd. Toen ik hen hierop aansprak, kreeg ik terug dat het maar een grap was. Ik heb geen één keer gelachen.

Ook werd er over mij geschreven dat je ‘mij kon doen voor een pakje peuken en een Smirnoff’. Ook toen was hun argument: ‘Is toch grappig Milou, daar kan je toch wel om lachen?’ En nee, ik móest niet lachen.

En dat is het punt dat ik hier wil maken. Mijn seksualiteit is van mij, en niet stof voor jouw grap. Daarnaast heb ik er als vrouw evenveel recht op als een man. Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes zoals ik dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid.

Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral níet schamen voor onze seksualiteit. Veel meisjes durven hun stem misschien niet te laten horen, ik doe dat vandaag wel. Ik vraag niet om je medelijden, wel dat je naar me luistert. Want slutshaming gebeurt overal, en dat is niet oké.

Samen met fotografe Jonna Bruinsma maakte ik dit filmpje tegen slutshaming. Deel dit vooral als je samen met mij vindt dat slutshaming niet oké is.

Milou Deelen

English

3 REACTIES

  1. “Mijn seksualiteit is van mij”, absoluut mee eens, geniet van je seksualiteit!
    “slutshaming gebeurt overal”, misschien was het niet zo een goed idee om bij Vindicat te gaan, het gebeurt gelukkig namelijk lang niet overal…

  2. Ik vind het moedig van Milou Deelen om zo naar buiten te treden. Ik ondersteun haar boodschap van harte. Iedereen heeft recht om op het terrein van seksualiteit als individu keuzes te maken. Het is volstrekt ongewenst om anderen dit recht te ontzeggen. Juist zoals wat betreft seks een ‘nee’ onvoorwaardelijk moet worden geaccepteerd heeft eenieder ook het recht om in vrijheid ‘ja’ te zeggen. Dat maak je zelf uit.

  3. Het meest intelligente volk der natie, dat het vermogen heeft om naar de universiteit gaat, uit zich dikwijls als een stel tokkies. Zelf wonend in Groningen kennen we dat maar al te goed in de ontgroeningstijd (verbieden!!) en de rondzwervende bangalijsten. Bier benevelt het verstand en fatsoen. Een meisje is een slet, een jongen stoer als seks wordt gepraktiseerd. Het is te triest voor woorden. Maar eigenlijk ben ik bang dat je oproep tegen dovemansoren is gericht, daarvoor is de niet beschaafde menigte te groot in omvang. Maar moedig ben je zeker en ik hoop van harte dat ik ongelijk krijg. Veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in