Door Calimero mis je je liefde

Gemakkelijk een collegezaal vinden op je mobiel met Google Maps? Studentenpartij Lijst Calimero pleit ervoor. Maar het is onzin, betoogt Adriaan Duiveman. Want wat is er mis met die andere manier, gewoon iemand vragen? Heb je wellicht ook nog eens een leuk gesprek.

In een Facebookadvertentie kondigt studentenpartij Calimero haar nieuwste plan aan: alle lokalen in RUG-gebouwen moeten op Google Maps. Het is nu makkelijk om te zeggen dat de toekomstige leden van de universiteitsraad zich met minder futiele dingen bezig zouden moeten houden. Zoals een groot debacle in China voorkomen of erop toezien dat het leenstelselgeld correct besteed gaat worden, om maar iets te noemen.

Maar zoals Calimero betoogt in de Facebookadvertentie: ‘Soms zijn het de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.’ Laten we daarom een serieuze blik werpen op het Google Maps-plan. Wat is het grote verschil dat dit plan gaat maken en is dit wel een wenselijk verschil?

Doolhoven

Studenten verdwalen regelmatig in de gebouwen als ze op zoek zijn naar een lokaal. Calimero heeft gelijk als ze stelt dat gebouwen van de RUG doolhoven kunnen zijn. Lokalen zitten verstopt in duistere zijtakken van magische trappenhuizen en ze worden aangeduid met willekeurige cijfer- en letterreeksen. Menig student aan de Letterenfaculteit heeft zich door het lokalenlabyrint van de Harmonie heen moeten puzzelen om 1313.0344 te bereiken. Maar is je mobiel dan het juiste redmiddel?

Want wat is er mis van die andere manier van de weg vinden: het gewoon iemand vragen? Behalve dat deze manier sneller is dan je mobiel pakken, heeft het ook nog een ander belangrijk voordeel: je wordt er gelukkig van.

Gesprek met een vreemde

Psychologen Nicholas Epley en Juliana Schroeder deden een experiment in de metro van Chicago. Ze vroegen forenzen om in ruil voor een waardebon van vijf dollar een gesprek aan te knopen met diegene die naast hen zat. De forenzen die in gesprek raakten met een vreemde, gaven aan dat ze een significant leukere reiservaring hadden dan de controlegroep die geen contact zocht met onbekende medereizigers.

Vergelijkbare onderzoeken tonen hetzelfde aan. Een gesprekje met een vreemde geeft mensen een grote boost in geluksgevoel. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het geluksgevoel bij interactie met vreemden net zo groot is als bij interactie met goede vrienden en bekenden. En wie weet worden die vreemden ook nog eens bekenden.

Minder leuk

Calimero wil dat we straks op onze mobiel de weg vinden naar ons lokaal. Dit is niet alleen minder efficiënt dan de weg vragen aan een onbekende medestudent of conciërge, het is ook minder leuk. Hoeveel toevallige ontmoetingen zullen door deze techniek niet plaats gaan vinden? Hoeveel potentiële vriendschappen, liefdes of simpele glimlachen zullen verloren gaan als we elkaar niet meer gewoon de weg vragen?

Het zijn kleine dingen die grote verschillen kunnen maken, zo beweert Calimero. Kandidaatsbestuurders van Calimero, ik stel voor dat jullie je daarom bezig houden met andere kleine dingen. Bijvoorbeeld met een roekeloos prestigeproject in China, de druk van bezuinigingen op ons onderzoek en onderwijs, en de erbarmelijke kwaliteit van de automaatkoffie.

Adriaan Duiveman, coördinator Research Institute for the Study of Culture (ICOG) en coördinator van het Centre for Digital Humanities

English

5 REACTIES

 1. Ik ben gelukkig getrouwd. Mag ik dan wel de app gebruiken als ik een keer naar een vergaderzaaltje ergens drie hoog achter moet?

  Het verwijt richting Calimero in de slotparagraaf kan trouwens alleen komen van iemand die niet opgelet heeft waar de drie studentenfracties zich het afgelopen jaar voor hebben ingezet in de Universiteitsraad. Tip: een abonnement op de nieuwsbrief van de Universiteitsraad is gratis (http://www.rug.nl/about-us/organization/administrative/participation/uraad/contact), bijwonen van de vergaderingen ook.

 2. Google Maps laten aanpassen zodat de lokalen wat makkelijker te vinden zijn klinkt als een dure oplossing voor een eenvoudig probleem. Gewoon effe vragen doet niemand moeilijk over ;)

  • Google Maps aanpassen is geen ‘dure oplossing’, je kunt gewoon gratis zaken toevoegen en bewerken. Hierna worden je bewerkingen beoordeeld en toegevoegd door Google.

   Verder: wat een belachelijke conclusie. In mijn studententijd en later als medewerker van de RUG ben ik in de doolhoven op de verschillende locaties ook vaak het spoor bijster geweest. Er is niet altijd iemand in de buurt die je de weg kan wijzen. Bovendien weet ik ook graag van tevoren waar ik moet zijn. Ik ben overigens gewoon een sociaal persoon die graag een praatje maakt buiten momenten waarin ik me haast naar een afspraak. Misschien had je deze column dan beter ook niet digitaal kunnen publiceren. Beter was je op een zeepkistje gaan staan om na je betoog nog even een praatje te maken met je toeschouwers, om zo de liefde van je leven te ontmoeten.

   Juist fijn, dat Calimero zich naast grote zaken zich ook bezighoudt met de kleine en positieve dingen.

 3. Waarom richt de heer Duiveman zich niet rechtstreeks tot Google, of ze hun bedrijf niet willen opdoeken? Als heel Google maps wordt afgeschaft is dit probleem meteen weg. Mensen praten weer met elkaar, en ze worden dus spontaan gelukkiger. Kunnen we Google niet aansprakelijk stellen voor hun wangedrag? Interpersoonlijke communicatie wegnemen van de burger! Hoe durven ze!

  Als de heer Duiveman echt op zoek is naar de liefde, dient hij zich te realiseren dat hij die mooie dame ook aan mag spreken als hij daarvoor geen goede reden heeft. Als hij een beetje verlegen is, zijn de fractieleden van Calimero misschien zelfs wel zo vriendelijk om jullie even aan elkaar voor te stellen! (Mits ze het niet te druk hebben met zich druk maken over jouw kop koffie van 40 cent, natuurlijk).
  Wellicht heeft hij binnenkort de gelegenheid zich te ontplooien op liefdesgebied dankzij Calimero, omdat hij zich in ieder geval niet meer druk hoeft te maken over het vinden van de juiste locatie van zijn lessen.

 4. Ik reageer niet graag zelf op een dergelijk bericht, maar leugens over ons werk kan ik niet accepteren. Als fractielid van Lijst Calimero heb ik dit jaar instemmingsrecht bedongen op de campus in Yantai en werk ik nu hard aan het juridisch kader hiervoor. Bovendien heb ik gesprekken gevoerd met de algemene rekenkamer en ons college van bestuur over het verdelen van de studievoorschotmiddelen. En als je onze stukken zou lezen en naar de Uraad zou komen, zou je weten dat juist Lijst Calimero zich hiervoor inzet, ik doe niet anders dit jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in