Ophef in België na vonnis over Reuzegom en faculteiten VU vrezen voor de toekomst

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: onbegrip in België over zware straf in nasleep zaak-Reuzegom en Universiteit Utrecht wil haar personeel met yoga terug naar het werk lokken.

Ophef over nieuw vonnis in zaak-Reuzegom

In België is ophef ontstaan nu de bekende youtuber Nathan ‘Acid’ Vandergunst van de rechter een boete moet betalen van 800 euro en een schadevergoeding van 20.000 euro. Ook kreeg hij drie maanden voorwaardelijke celstraf. Dat meldt de NOS.

De rechter legde hem die straf op omdat hij de namen bekend had gemaakt van leden van de elitaire studentenclub Reuzegom die betrokken waren bij de ontgroeningsdood in 2018 van student Sanda Dia (20 jaar), een zaak die jarenlang de gemoederen in België bezig hield.

De rechtbank verwijt Vandergunst online shaming en doxing (het publiceren van persoonsgegevens). Een van de leden die hij noemde, was bovendien niet aanwezig bij de fatale ontgroening.

Vorig jaar – vijf jaar na de dood van Sanda Dia – kregen achttien leden van Reuzegom werkstraffen van hooguit driehonderd uur en boetes van 400 euro. Klassejustitie, meenden veel Belgen toen. Wat opnieuw steekt, is dat de straf die Vandergunst nu opgelegd kreeg aanzienlijk hoger is.

Drie VU-faculteiten vrezen voor de toekomst

De medezeggenschap van drie noodlijdende faculteiten van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam vrezen voor hun toekomst. Ze zijn bang dat ze worden opgeheven en worden gedwongen te fuseren met andere faculteiten.

Dat schrijven ze in een brief aan rector Jeroen Geurts, meldt universiteitskrant Ad Valvas. Het gaat om de faculteiten religie & theologie, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.

De faculteiten hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Religie & theologie (300 studenten) is zelfs ten dode opgeschreven als er niks verandert, zei rector Geurts eerder tegen de ondernemingsraad.

De VU kijkt nu met twee ‘verkenners’ naar de beste oplossing. Dat kan een fusie zijn, samenwerking met andere faculteiten of dat disciplines in zogenaamde research schools worden ondergebracht.

Terug naar het werk met yoga

Een yogasessie tijdens het werk, of een stadswandeling. Met een zogeheten Refresh Week hoopt het faculteitsbestuur van geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht zijn mensen weer naar hun werkplek te krijgen.

Sinds de coronapandemie werken mensen veel vaker thuis. Op zich niks mis mee, constateert de faculteit, maar dat pakt niet altijd positief uit. Mensen leren elkaar niet meer kennen, de samenwerking wordt minder, nieuwe werknemers voelen zich verloren en ook de sociale veiligheid komt onder druk te staan.

In de Utrechtse universiteitskrant DUB zegt directeur bedrijfsvoering Miranda Jansen dat mensen thuis effectiever werken en geen reistijd hebben. ‘Tegelijkertijd ben je wel ergens in dienst en willen we als universiteit ook graag dat mensen samenwerken.’

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties