Op Zernike kun je nu ook luxe lunchen, borrelen en dineren

Foodies van Zernike opgelet: altijd al jaloers geweest op de luxe maaltijdkeuze van binnenstadstudenten? Dan is het hoog tijd om de gloednieuwe foodcourt op Zernike te bezoeken, waar de binnenstad naar jou toe komt.
Door Giulia Fabrizi

Terwijl de meeste studenten in de zomerse luwte genoten van een vakantie, werkte men op de binnenplaats van de Kapteynborg hard door aan een nieuwe ontmoetingsplek: de foodcourt op Zernike. Een industrieel ingerichte kas, compleet met leren fauteuils, ronde kuipstoelen en van pallets gemaakte bankjes, waar je dagelijks kunt lunchen, borrelen en dineren.

Het eten wordt verzorgd door zes verschillende restaurateurs, die de meeste studenten uit de binnenstad zullen kennen. Zo kun je er terecht voor verse falafel van FLFL, een Indiase curry van Taj Mahal, een vers geperst sapje van The Smooth Brothers of een knapperig broodje van Broodje Ben. En vergeet de bar van cateraar Beijk niet, die vanaf 17.00 uur ook biertjes schenkt.

Arancini en cannoli

Maar wat misschien het meest in het oog springt, zijn de Italiaanse lekkernijen van Luca di Pilato (32) en Jasmin Caramanna (34). Zij serveren niet alleen verse pasta en pizzapunten, maar ook typisch Siciliaanse lekkernijen als arancini, wat simpel gezegd gefrituurde rijstballetjes zijn, en cannoli. ‘We willen de mensen hier een echt stukje Italië laten proeven’, zegt Pilato. ‘Niet aangepast aan de Nederlandse smaak, maar zoals wij dat kennen van thuis.’

Voor Pilato, die in 2010 als afwasser begon in een Gronings restaurant, kwam de foodcourt precies op het juiste moment. ‘Ik heb in verschillende Italiaanse restaurants gewerkt en merkte dat ik graag mijn eigen smaak wilde laten proeven. Ik snap dat je de smaak soms aanpast aan je klanten, maar ik was ervan overtuigd dat als je mensen uitlegt hoe het eigenlijk hoort, zij daar ook in meegaan.’

Schot in de roos

Hij kookte vorig jaar al regelmatig voor vrienden en vrienden van vrienden en mocht zijn lekkernijen ook serveren in wijnbar Merlot. ‘De smaken spreken voor zich’, zegt hij. ‘Dus toen in het voorjaar de opening van de foodcourt op mijn pad kwam, wilde ik daar graag mee aan de slag.’ In Caramanna vond hij al snel een compagnon. ‘Ik sta er hetzelfde in en wil graag een stukje Sicilië naar Groningen brengen’, zegt ze.

Dinsdag rond lunchtijd blijkt hun smaakervaring een schot in de roos. ‘Dit is echt vet lekker’, zegt student Daan Bos (20). ‘Ik ken de gebakken rijst eigenlijk vooral uit de Aziatische keuken. Ik wist niet dat Italianen ook zo goed konden frituren’, zegt hij lachend. Zijn vriendin Lianne de Wit (19) knikt instemmend terwijl ze haar laatste hap wegslikt.

‘Het is niet alleen de smaak, maar ook de keuze’, zegt De Wit. ‘Ik ben gek op Italiaans eten en vind het ook fijn om ’s middags warm te eten. Dan is dit echt een goede optie.’ Het enige waar je op moet letten, vind ze, is dat je de drukte vermijdt. ‘Anders kom ik straks nog te laat voor mijn volgende college.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties