‘Eén op tien PhD-vacatures dubieus’

In één op de tien vacatures voor PhD’s wordt de jonge onderzoekers gevraagd om in hun eigen tijd aan het promotieonderzoek te werken, blijkt uit een analyse van Promovendi Netwerk Nederland (PNN).
Door Peter Keizer

Jonge onderzoekers krijgen niet altijd een vierjarig fulltime contract aangeboden voor een promotietraject. Soms moeten ze het onderzoek in minder tijd afronden (8,2 procent) of er in deeltijd aan werken (1,9 procent). Dat blijkt volgens PNN uit een analyse van 1451 vacatures op vacaturesite AcademicTransfer. Bij meer dan 145 gevallen werd een ‘dubieus’ contract aangeboden.

PNN stelt steeds meer berichten te ontvangen van promovendi die ongewild te korte en parttime contracten aangeboden krijgen, waarbij steeds vaker een beroep wordt gedaan om in hun eigen tijd aan het promotieonderzoek te werken. Terwijl een vierjarig contract volgens de belangenorganisatie juist nodig is om de kwaliteit van de promotieonderzoeken en proefschriften hoog te houden.

Ook staat in de meerderheid van de vacatures niets vermeld over onderwijstaken (91,8 procent). In sommige gevallen wordt de aanstellingsduur onvermeld gelaten (7,4 procent).

Contracten

‘Het feit dat nu al 10 procent van alle aangeboden aanstellingen niet aan deze normen voldoet, baart ons zorgen’, schrijft de organisatie in een persbericht. PNN vreest problemen, omdat er voor de komende jaren plannen zijn om het aantal promovendi in Nederland te laten stijgen.

Volgens PNN-voorzitter Rolf van Wegberg zijn in de analyse ook 75 vacatures van de RUG en 30 van het UMCG meegenomen. Of daar ook ‘dubieuze’ contracten bij zaten, wil hij niet zeggen. ‘We hebben er bewust voor gekozen niet uit te splitsen in onze rapportage. Het is niet onze intentie om ‘universiteitje te pesten’.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties