Op stap met: Mai | Genieten van de rust in de Hortus Botanicus

Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. De student-redacteuren van UKrant slaan elke week hun culturele agenda voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je de komende week niet missen?

Hangout: Hortus Botanicus

In Groningen heb je geen gebrek aan mogelijkheden om met internationale studenten rond te hangen. Maar wist je ook dat je slechts twintig minuten fietsen van de Grote Markt ook rond kunt hangen bij planten van over de hele wereld?

De Hortus Botanicus is een toevluchtsoord voor elke gestreste student die in de stad woont. Het tochtje naar de tuinen is op zichzelf al fijn, maar in dit geval draait het toch allemaal om de bestemming en niet om de reis. 

De tuinen lijken zich ver uit te strekken voorbij de 20 hectare die ze in werkelijkheid beslaan – de hele wereld over, en soms kom je zelfs in andere tijdperken terecht. Je komt in de hortus onder meer een Chinese tuin tegen met bamboe en watervallen, een Keltische tuin met mystieke steenformaties en een kalender met geboortebomen, en zelfs een tuin met geneeskrachtige kruiden.

Soms zijn de meest ontspannende uitjes op fietsafstand van je huis

Ik kom uit een land dat vooral bevolkt wordt door bomen en meren, en ik mis de serene rust van de natuur hier regelmatig. In de botanische tuinen voel ik die kalmte weer een beetje, dankzij de weiden, vijvers en een schijnbaar oneindige hoeveelheid soorten planten, zoals de Malus prunifolia en lavandula angustifolia.

We gaan er allemaal graag tussenuit, en dat verdienen we ook. Maar soms zijn de meest ontspannende uitjes niet in weer een drukke stad op een ander continent. Soms bestaan ze uit een welkom moment van rust en stilte in een botanische tuin op fietsafstand van je huis.  

Hortus Botanicus
Kerklaan 34, Haren
Openingstijden: dagelijks van 10-17 uur
Toegang: 9,50 euro, studenten 6 euro

 Waar je mij deze week vindt:

De Global Music Here & Now Band belooft zijn publiek muziek uit alle windstreken, en het is ook nog eens gratis! Als muziekliefhebber en technohater vind ik het soms lastig om leuke concerten te vinden, maar dit lijkt me echt iets voor mij. 

Op zondag is deze geweldige markt met vintage en curiosa weer in de stad. Ik heb al veel te veel spullen, dus ik ga er vooral heen voor de live muziek, foodtrucks en hangmatten – en om de drie varkens te begroeten die er los door de tuin scharrelen.  

De goedkoopste en misschien wel coolste bioscoop in de stad vertoont Joyland, een drama dat thema’s als seksuele en sociale identiteit verkent in Pakistaanse context. Dat klinkt als een verfrissende onderbreking van de Hollywood-romcoms en filmfranchises die je vooral in de bioscopen ziet.  

VERA toont het werk van een gerenommeerde Japanse experimentele filmmaker, Takashi Ito. Ik verwacht dus geweldige visuele kunstwerken te zien te krijgen met complexe thematiek. Ik ben er zelfs op voorbereid iets griezeligs te zien te krijgen, gezien de titel Haunted Light

De ACT-commissie van USVA voert elk jaar een toneelstuk op en dit jaar is dat The Physicist. Ik kijk ernaar uit om te zien wat hun harde werk heeft opgeleverd en ik ga eens goed genieten van een kunstvorm die zelden binnen het studentenbudget valt: theater.

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties