Op stap met: Lotta | Ga naar het Humanitas Café!

Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. Goed nieuws: vanaf nu slaan de student-redacteuren van UKrant hun culturele agenda voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je de komende week niet missen?

Hangout: het Humanitas Café

Je ziet het Humanitas Café, gelegen aan de stille kant van het Akerkhof net achter de Aa-Kerk, makkelijk over het hoofd. Ik woon al bijna vier jaar in Groningen, maar ik ontdekte het pas dit jaar, toen een vriend vertelde dat hij via het vrijwilligersprogramma van Humanitas regelmatig op bezoek gaat bij iemand met dementie. 

In januari werd ik zelf lid van het vrijwilligersteam. Als het even kan, ga ik graag naar het café, dat in Eeterie de Globe in het Humanitasgebouw gevestigd is. Het is eigenlijk niet veel meer dan een lange tafel met daarop koffie, thee, suiker en melk en een grote verzameling bordspelletjes.  

Het Humanitas Café is bij uitstek bedoeld voor vluchtelingen. Bezoekers die hier komen voor de sociale contacten, om hun Nederlands te oefenen of gewoon om een spelletje te spelen – doorgaans schaak of Connect Four, een van mijn favorieten – zitten naast vrijwilligers van alle leeftijden, onder wie studenten en mensen die zelf gevlucht zijn. Mensen die naar Humanitas komen voor advies of taalhulp, twee andere diensten die de organisatie aanbiedt, mogen ook gerust aanschuiven. 

Als ik het café binnenkom, voelt dat als een soort ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven. Het is een plek die warmte uitstraalt en waar je je welkom voelt: iedereen mag er binnenlopen en mensen van de hele wereld komen hier om hun verhalen te delen. 

Je kunt hier een kop koffie of thee drinken, maar het grotere doel van het café is om mensen bijeen te brengen en een soort gemeenschap te creëren, een veilige plek die voor verbinding en een thuisgevoel zorgt. Ik kan het vrijwilligerswerk bij het Humanitas Café echt aanraden – en Eeterie de Globe trouwens ook, want daar kun je heerlijke internationale gerechten eten voor een prikkie!

Humanitas Café
Akerkhof ZZ 22
Open maandag t/m donderdag van 10:00 tot 16:00 

Waar je mij deze week vindt

Op donderdagavond ga ik naar dit passieproject van drie conservatoriumstudenten; een mix van filmmuziek, swingende stukken en visuele kunsten. Het belooft een allesbehalve standaard avondje klassieke muziek te worden.

 • 21.04: Kerk Oostum: Hudaki Village Band
  • Toegang: 12 euro
  • Reserveren noodzakelijk (laat per mail weten hoeveel kaartjes je wilt: cedaiolgica@gmail.com)
  • Aanvang: 20:15

De negen leden van deze Oekraïense band combineren Slavische, Roemeense en Joodse muziektradities met die van de  Roma. Ik heb er goede dingen over gehoord en omdat het concert in een kerk is kijk ik uit naar een bijna spirituele ervaring.

Deze zaterdag treden MSJY en Verity op in Oost, een van mijn favoriete podia in Groningen, terwijl het hiphopcollectief Northern Lights voor vuurwerk gaat zorgen in de arcadehal.

Sommige recensies voor deze animatiefilm – die een selectie van Murakami’s werk in beeld brengt – waren positief, anderen minder. Ik ben hoe dan ook geïntrigeerd en verwacht misschien geen vlekkeloos verhaal, maar wel een existentiële, absurde visuele reis!

 • 25.04: Eetcafé de Smederij: Vocals First
  • Toegang (aan de deur): 7 euro, studenten 5 euro
  • Aanvang: 21:00

Dinsdagavond brengen zes getalenteerde vocalisten en het Jasper Soffers trio alle schakeringen van de jazz tot leven in Eetcafé de Smederij. Mijn lieve vriendin Jinju Kim is een van de zangeressen, dus ik sta zeker vooraan om haar toe te juichen!

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties