Op stap met: Ingrid | Eten en kletsen met vreemden bij het Free Cafe

Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. De student-redacteuren van UKrant slaan hun culturele agenda weer voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je zeker niet missen?

Hangout: Free Cafe Groningen

Stel je eens een plek voor waar iedereen zomaar binnenloopt en aan tafel aanschuift voor een gratis avondmaal samen met een stel vreemden, terwijl om hen heen druk gekletst wordt aan de andere tafels.

Dat klinkt misschien als een sprookje, maar het is precies wat er op zondagavond gebeurt in het Free Cafe. Dit is geen plek waar je zomaar op stuit, je moet er echt over horen. In mijn geval lichtte een dolenthousiaste vriendin me in over het café in een voormalige middelbare school in Vinkhuizen, nu culturele broedplek Backbone050.

Elke woensdag kun je er eten afhalen en elke zondag is er een gratis vegetarisch diner, gemaakt met eten dat anders in de container zou verdwijnen. Vrijwilligers zamelen de ingrediënten in op de markt, bij de Voedselbank en bij lokale bedrijven zoals bakkers.

Voor mij draait het allemaal om de gesprekken die je hebt met vreemden terwijl je samen eet

En dan begint het: op zondag komen mensen al uren voor het diner bijeen om te koken en gezellig samen te zijn. Iedereen en alle hulp is welkom, of je nou helpt met groente snijden of na afloop afwast.

Dat vind ik het leukste aan het Free Cafe: niet de gratis maaltijd – hoewel dat voor een student mooi meegenomen is – maar het gemeenschapsgevoel. Voor mij draait het allemaal om de gesprekken die je hebt met vreemden terwijl je samen eet, of als je samen de borden afdroogt.  

Na een week druk rondrennen is het langzame ritme hier heel fijn: je hebt dan even tijd om rustig aan te doen en alle positieve energie van de mensen om je heen in je op te nemen. Ik weet nog maar net van het bestaan van het Free Cafe, maar nu al vind ik dit een van de verborgen pareltjes van Groningen. En mijn vrienden zijn dat met me eens. 

Free Cafe Groningen
Travertijnstraat 12
Afhaal op woensdag tussen 17.30 en 18.30 uur; diner op zondag vanaf 18 uur.

Waar je mij kunt vinden de komende weken:

Oost staat vooral bekend als club, maar elke woensdagavond is er een kroegavond. Dan zit je bij kaarslicht aan tafeltjes en kun je gezellig bordspelletjes spelen zoals UNO of schaak. Ik vind niets relaxter dan halverwege de week aan de cocktailspecial nippen terwijl ik met mijn vrienden een fanatiek spelletje tafelvoetbal speel. Zo laad je echt je batterij op voor de resterende dagen.

Lachen is het beste medicijn, schijnt, dus hopelijk kan een avondje comedy de schade van de tentamenperiode repareren. Met drie van de beste komieken van Nederland en een MC die de avond aan elkaar praat, zorgt Comedy Tunes vast voor de benodigde endorfinen. Als ze net zo grappig zijn als ze beloven, dan is dit zeker een bezoek waard.

Bestaat er leven op andere planeten? Dat vertellen de astronomen van Groningens Kapteyn Instituut tijdens de show Exoplanets. Ze gaan in op hun onderzoek en brengen een paar van de meest extreme voorbeelden van exoplaneten in beeld. Ik weet niet veel van astronomie, maar ik vind het geweldig om een kijkje te nemen in de ruimte.

Omdat ik vroeger aan ballet deed, ben ik altijd op de uitkijk naar dansvoorstellingen in Groningen. Die herinneren me aan mijn jeugd. Dit kon wel eens een pareltje zijn: We, the Eyes draait om intuïtieve dans waarbij de overlevenden van een brand op zoek gaan naar het ‘echte leven’ en de verbinding zoeken met elkaar en hun instincten. Een sociale kwestie vertaald naar dans, daar zeg ik geen nee tegen.

Ik geniet altijd van de optredens bij Vera, dat zijn naam als underground poppodium hoog houdt. Dit concert van de Death Valley Girls is daar weer een goed voorbeeld van. Ik moet toegeven dat ik het genre niet kende – ze beloven ‘scrappy spaced-out psych rock en protopunk’ – maar ik sta er absoluut voor open.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties