Ook bij Albertus vijf coronagevallen vastgesteld (UPDATE)

Besmettingshaard niet bekend

Ook bij Albertus vijf coronagevallen vastgesteld (UPDATE)

Nadat maandag al bekend werd dat er coronabesmettingen waren bij Vindicat en de opleiding tandheelkunde, blijken nu ook vijf leden van studentenvereniging Albertus het coronavirus onder de leden te hebben. Daarnaast zijn er ook besmettingen bij Gyas en Dizkartes gemeld.
Door Christien Boomsma en Remco van Veluwen
15 september om 12:31 uur.
Laatst gewijzigd op 7 juli 2021
om 15:58 uur.
september 15 at 12:31 PM.
Last modified on juli 7, 2021
at 15:58 PM.

Uit het contactonderzoek van de GGD is gebleken dat de besmettingen bij Albertusleden niet op de vereniging hebben plaatsgevonden. ‘Momenteel hebben vijf mensen zich bij ons gemeld dat zij positief zijn getest op het coronavirus. Het zijn vijf individuele gevallen, dus het is niet te herleiden naar een cluster van een groep of kring van mensen’, vertelt vice-praeses Ruben van Rossem. Hoe de studenten dan wel besmet zijn geraakt is nog niet bekend.

De vijf studenten hebben allemaal last van milde klachten. De GGD houdt contact met het bestuur over de ontwikkelingen. ‘Verder vragen wij leden om ons te informeren als zij besmet zijn met het coronavirus. Dit houden we bij’, zegt Van Rossem.

Niet dicht

Op dit moment hoeft de vereniging geen activiteiten af te gelasten. ‘De situatie heeft ons zeker nog weer bewuster gemaakt van datgene wat zich afspeelt. We houden nauw contact met de GGD en volgen hun adviezen op, maar tot nu toe blijven we gewoon open’, zegt Van Rossem.

‘We hebben gelukkig niet de overweging hoeven maken om dicht te gaan, mede ook omdat het enkele besmettingen zijn die momenteel niet te herleiden zijn naar Albertus als vereniging. Wel blijven we bij onze leden benadrukken dat ze elkaar niet op moeten zoeken in grote groepen en dat ze de coronamaatregelen zowel binnen als buiten de vereniging goed volgen.’

Hoeveel besmettingen er zijn bij Gyas is nog niet bekend. Bij Dizkartes is tot nu toe één lid positief getest op het virus.

Vindicat

Studentenvereniging Vindicat besloot maandag wel om de sociëteit Mutua Fides in elk geval tot woensdag gesloten te houden, nadat er vijftien besmettingen onder de leden waren geconstateerd.

Waar die besmettingen hebben plaatsgevonden is ook nog niet duidelijk. ‘Maar we denken niet dat het tijdens de introductie heeft plaatsgevonden’, zegt rector Wessel Giezen van Vindicat. ‘De meeste gevallen zijn namelijk ouderejaars.’

De besmette studenten hebben milde klachten, zoals lichte verhoging en verkoudheid. ‘Maar we hebben al onze leden opgeroepen om ook met milde klachten meteen de GGD te bellen om te testen’, zegt Giezen.

Tandheelkunde

Ook de zeven besmette studenten die werkten binnen het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde hebben last van milde klachten. Ze lieten zich uit voorzorg testen. Nadat de besmettingen bekend waren, startte de afdeling Infectiepreventie van het UMCG een onderzoek. ‘Daaruit bleek dat de studenten het virus niet in het UMCG hebben opgelopen en ook niet in het UMCG hebben verspreid’, zegt woordvoerder Janneke Kruse. Hoe de studenten het virus wel hebben opgelopen, is niet bij het ziekenhuis bekend. 

De besmette studenten blijven de komende tijd thuis in isolatie tot zij 48 uur klachtenvrij zijn. Als extra maatregel is andere studenten van de beide opleidingen verzocht om ook een coronatest af te laten nemen. Hier gaven alle studenten gehoor aan; geen van hen bleek besmet te zijn. 

Navigators

Onduidelijk is of de besmette studenten ook lid zijn van christelijke studentenvereniging Navigators, waar eerder dertien besmettingen waren geconstateerd. Het besmettingsgetal daar is inmiddels opgelopen tot 29. ‘Een gedeelte is weer klachtenvrij en mag uit quarantaine. Gelukkig is het ziektebeeld verder onveranderd, de studenten hebben nog steeds alleen milde klachten’, vertelt externus Rixt Oving.

Er is vooralsnog geen duidelijkheid over de oorsprong van de besmettingen. De GGD is nog bezig met het contactonderzoek. 

De Navigators hebben alle activiteiten voor de komende periode geannuleerd. Vanuit de vereniging is veel begrip en medeleven voor de getroffen maatregelen, schetst Oving. ‘Ze vinden het heel logisch dat dit nu de gang van zaken is. Voor iedereen staat nu wel als een paal boven water dat dit nu het beleid is, dus iedereen gaat daar gewoon in mee.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties