Ook als student kun je maar beter belastingaangifte doen (en hier zijn een paar tips) 

De jaarlijkse belastingaangifte kan behoorlijk veel stress opleveren, en al helemaal voor studenten die nog niet goed weten hoe dat werkt. Rechtenstudenten Xander en Detmer leggen uit wat je wel en niet moet doen.

Als je in 2022 geld hebt verdiend in Nederland, moet je voor 1 mei 2023 aangifte doen. Die deadline is al snel, maar geen zorgen, zeggen studenten fiscaal recht Xander Weemaring (22) en Detmer Harding (21): als je parttime gewerkt hebt, ligt het eerder voor de hand dat je geld terugkrijgt dan dat je bij moet betalen.

Xander en Detmer werken bij de Belastingwinkel Groningen, een stichting die mensen helpt met hun belastingen. Ze geven een aantal tips om de klus wat makkelijker te maken.

Tip 1: Doe altijd aangifte

Als je een aangiftebrief van de Belastingdienst krijgt, ben je verplicht om aangifte te doen. Maar omdat studenten zo’n brief meestal niet krijgen, blijft het er vaak bij. 

Maar het is wel zo verstandig om toch het aangifteformulier in te vullen, zeggen Xander en Detmer, want als je dat niet doet en je bent meer dan 49 euro belasting schuldig, dan kan je een boete krijgen. En misschien nog wel belangrijker: als je geen aangifte doet, krijg je ook geen belasting terug als je daar recht op hebt.

Aangifte doen is makkelijker dan je denkt. Je hoeft alleen maar het juiste formulier aan te klikken op Mijn Belastingdienst, dan kijk je of de informatie klopt en je vult eventuele hiaten aan.

Tip 2: Leer hoe loonheffingskorting werkt

Als je vorig jaar minder dan 8700 verdiend hebt, hoefde je waarschijnlijk niets af te dragen. Dat komt door de loonheffingskorting, een korting op de belasting die je betaalt. Iedere student heeft daar recht op, maar Xander en Detmer hebben wel een waarschuwing: de korting kan maar bij één werkgever tegelijk toegepast worden. Als je dus twee bijbaantjes tegelijk hebt, moet je wel inkomstenbelasting betalen over de tweede. Als je van baan gewisseld bent halverwege het jaar, kan je wel loonheffingskorting aanvragen voor je tweede baan.

Als je geen loonheffingskorting hebt aangevraagd, heb je recht op teruggave. En ook als je twee banen tegelijk had, heb je misschien te veel belasting betaald en kun je geld terugkrijgen. Maar als je voor twee banen tegelijk loonheffingskorting hebt aangevraagd, moet je mogelijk nog belasting afdragen.

Tip 3: Vergeet je aftrekposten niet

Aangifte doen lijkt misschien een rotklus, maar laten we even wel wezen: het is het waard als je geld terugkrijgt. Het is dus ook belangrijk om je aftrekposten van het afgelopen jaar toe te passen. ‘Mensen vergeten die vaak, dat is heel jammer’, zegt Xander.

Studiekosten zijn sinds 1 januari 2022 helaas niet meer aftrekbaar, maar bepaalde medische kosten wel. Onkosten die je hebt gemaakt vanwege ziekte, beperking of een handicap en die niet gedekt zijn door je ziektekostenverzekering, mag je van je inkomen aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie of een behandeling bij een podotherapeut.

Xander raadt aan om ‘altijd een overzicht te maken van de aftrekbare zorgkosten van het hele jaar, want dan is het makkelijker om het formulier in te vullen. De reiskosten naar het ziekenhuis zijn trouwens ook aftrekbaar’.

Tip 4: Snap je het nog steeds niet? Vraag een rechtenstudent om hulp!

Als je het te ingewikkeld vindt om zelf aangifte te doen, kan je een afspraak maken bij de Belastingwinkel Groningen. Voor vijf euro regelen ze het daar voor je. Volgens Xander en Detmer helpen de rechtenstudenten van de Belastingwinkel ‘maar al te graag’ iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van het inkomstenbelastingformulier. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties