‘Onzinnige top 100’

De RUG is een van de meest innovatieve universiteiten van Europa, meldt persbureau Reuters op basis van z’n eigen nieuwe ranglijst. Maar de universiteit is niet onder de indruk.
Door Peter Keizer

Het persbureau maakte een top honderd van onderwijsinstellingen die zich ‘het meest inzetten om wetenschap te bevorderen, nieuwe technologieën uit te vinden en de wereldeconomie vooruit te helpen’.

Om tot die lijst te komen, onderzocht het bureau hoeveel patenten de universiteiten hebben aangevraagd en hoe vaak ernaar wordt verwezen in wetenschappelijke artikelen.

‘Weinig zinvol’

De RUG staat volgens die criteria op de 68e plek, net onder de universiteiten van Wenen, Hannover en Barcelona. Een plek in de top honderd in een Europese ranglijst dus, maar de RUG is niet onder de indruk.

‘Een ranking die pretendeert innovatie te meten op basis van aantallen patenten vind ik even weinig zinvol als een wetenschappelijke ranking uitsluitend gebaseerd op aantallen publicaties’, reageert RUG-voorzitter Sibrand Poppema.

‘Het gaat uiteindelijk niet om de aantallen patenten, maar wat ermee gebeurt in termen van licenties, verkopen en nieuwe bedrijvigheid. Een kritische beoordeling van potentiële patenten is dus een belangrijke stap’, zegt hij.

Patenten

De universiteit van Groningen heeft volgens Reuters 62 patenten aangevraagd tussen 2008 en 2013, waarvan er dertien werden toegekend.

Daarmee haalde de universiteit 168 miljoen euro omzet binnen aan onderzoekscontracten op het gebied van energie en gezondheid. Het persbureau rept onder andere over onderzoek van de afdeling kunstmatige intelligentie dat zich richt op de ontwikkeling van software die problemen kan detecteren en oplossen bij massaproductie.

Bovenaan de lijst staat de KU Leuven. De Belgen vroegen in dezelfde periode 301 patenten aan, waarvan er 112 werden toegekend.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties