Onpartijdig over ontgroenen?

Lijst Calimero en SOG hebben hun twijfels uitgesproken over de RUG-plannen om ontgroening te verbieden. Maar kan universiteitsraad eigenlijk onpartijdig zijn over ontgroeningen, als bijna de helft van de student-vertegenwoordigers in de raad zelf lid is van een studentenvereniging?
Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

Toen bestuursvoorzitter Sibrand Poppema voor de universiteitsraad aankondigde dat er een anti-ontgroeningscommissie zou komen, hadden de drie politieke studentenpartijen – SOG, Lijst Calimero en Lijst Sterk – daar wel iets over te zeggen.

Alle facties waren het er weliswaar over eens dat de bangalijst en een geweldincident bij Vindicat onacceptabel waren, maar Calimero en SOG waren niet blij met het feit dat het RUG-bestuur zo plotsklaps van mening was veranderd. ‘Het tast de tradities en cultuur van studentenverenigingen aan’, zei Calimerovoorzitter Daan van Dijk. SOG-fractievoorzitter Evan Clark was het met hem eens: ‘We moeten juist meewerken met de studenten, in plaats van ze tegen te werken.’

Contractus

Maar Pieter Polhuis van Lijst Sterk staat pal achter de plannen van het bestuur. Al voordat Poppema zijn aankondiging deed, had hij het bestuurscollege om een stevige reactie gevraagd. De vertegenwoordiger van Lijst Sterk vermoedt dat de andere fracties zich tegen de plannen verzetten vanwege hun hechte band met de studentenverenigingen.

De verenigingen zijn inderdaad onevenredig vertegenwoordigd in de universiteitsraad: van de twaalf studentleden zijn er zes lid van een Contractusvereniging. Vooral Albertus is goed vertegenwoordigd in de fracties: zowel SOG als Calimero heeft twee Albertianen onder de gelederen. De voorzitter van de Calimerofractie is lid van de Navigators, en een ander lid zit bij Dizkartes.

Maar van de bijna 60 duizend studenten aan de RUG en Hanzehogeschool zijn ongeveer 6500 lid van een vereniging die is aangesloten bij Contracus. Met andere woorden: slechts 11 procent van alle studenten aan de RUG of Hanze is lid.

Probleem

Is de ontgroeningsdiscussie een probleem voor de student-raadsleden als er zoveel verenigingsleden in de raad zitten? Volgens de raadsleden zelf niet. Absoluut niet zelfs, zeggen ze resoluut. Clark, die niet bij een vereniging zit, zegt: ‘Al onze beslissingen worden van tevoren intern besproken en onze fractie weerspiegelt ook zeker de diverse studentenpopulatie.’

Van Dijk, die vorig jaar in het Contractusbestuur zat, zegt dat zijn rol als studentvertegenwoordiger boven zijn identiteit als lid van de Navigators staat. ‘Onderwijskwaliteit heeft voor mij als fractielid de hoogste prioriteit, en dat ik lid ben van een vereniging heeft daar niets mee te maken.’

SOG-fractielid Marco de Vries is het daarmee eens: ‘Ik stelde mij kandidaat voor raadslid voor alle studenten en ik ben verkozen door alle studenten, niet alleen door de verenigingsleden.’ De vertegenwoordigers verzekeren dat ze de hele universiteit vertegenwoordigen in de raad, maar de opkomst lag bij de universiteitsverkiezingen van 2016 niet veel hoger dan het percentage verenigingsleden bij Contractus. Vorig jaar was de opkomst lager dan ooit: slechts 27,9 procent van de RUG-studenten brachten hun stem uit.

Logisch

Tessa van de Werve van Lijst Calimero, zelf lid van Albertus, zegt dat ze niet verrast is dat haar collega’s ook toevallig lid zijn van Contractusgroepen. ‘Het feit dat je lid bent van een vereniging betekent dat je actief bent binnen de universiteit. En die studenten hebben over het algemeen ook goede connecties in de stad’, zegt ze. ‘Dus wat dat betreft is dat verband wel logisch.’

Hanne Oelen, vertegenwoordiger van Lijst Calimero en lid van Dizkartes, zegt dat ze het geen probleem vindt dat de verenigingen zo aanwezig zijn in de raad. ‘Ik zit bij een jaarclub en dat vind ik heel leuk, maar ik heb datzelfde type contact met andere soorten studenten’, zegt ze. ‘Wij hebben vaak contact met allerlei soorten studenten, en het is ons doel om ieders belangen te vertegenwoordigen.’

27e plaats

Dit actieve engagement is ook terug te zien in de zogeheten ‘steunlijst’ van studenten die de partijen ondersteunen tijdens de verkiezingen. Elke lijst heeft maximaal zestig leden, met een top tien van kandidaten die verkozen kunnen worden voor de raad. De lijst bestaat voornamelijk uit studenten die zelf lid zijn van verschillende verenigingen – bijna iedere student op de lijst is lid van een sportvereniging, een studievereniging of studentenvereniging.

Maar het aandeel van Contractusleden op de lijst ligt wel hoger dan het aandeel ervan onder de voltallige studentenpopulatie: minstens 25 procent van de aanhangers van Calimero en 30 procent van die van SOG horen bij een van de zeven verenigingen. Sterker nog, de student die op de 27e plaats van de steunlijst van SOG staat, is traditioneel lid van Vindicat.

De Vries geeft toe dat de partijen sterke banden hebben met de verenigingen, maar benadrukt dat zijn SOG-collega’s en hij zich ervan bewust zijn dat ze alle studenten vertegenwoordigen in de raad. ‘We nemen ons werk heel serieus en ik denk dat dat ook geldt voor de andere partijen’, zegt hij. ‘Het feit dat ik lid ben van een vereniging heeft niets te maken met de beslissingen die ik in de raad neem.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties