Onkruidwiedende varkens komen mogelijk toch terug naar Zernike

De varkens die de afgelopen jaren de reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop op Zernike in toom hielden, keren mogelijk toch terug. Het is een van de twee bestrijdingsmethodes van de invasieve planten die de RUG lijkt te overwegen.

De andere is het bevriezen van de grond om het onkruid te doden. Dat is een effectieve methode, maar wel duur: het kost eenmalig 36.000 euro.

Een ander probleem is dat ook alle andere planten die er groeien het niet overleven. Die keren in de loop der tijd wel terug vanuit de omgeving, zegt Chris van Dijk, die aan de Wageningen Universiteit onderzoek doet naar duurzaam groenbeheer en gemeentes adviseert hoe ze invasieve soorten moeten aanpakken. Maar dat kan dus ook gebeuren met de reuzenberenklauw en duizendknoop.

Vrijwilligers

De varkens opnieuw inzetten kost 4500 euro per jaar, aldus de RUG, plus de kosten voor extra voer voor de dieren – ze leven niet alleen op onkruid. Daarvoor moest organisatie Akkervarkens regelmatig regelmatig naar Groningen, aldus eigenaar Willem Hempen van Akkervarkens.

Andere bedrijven gebruiken hiervoor vrijwilligers. Er gingen stemmen op binnen de RUG om dat hier ook te doen, omdat het veel geld zou besparen. Maar toen viel het besluit om de varkens helemaal niet meer te gebruiken.

Gesprek

Hempen weerspreekt bronnen die stellen dat de varkens alleen effectief zijn in het bestrijden van reuzenberenklauw en niet van duizendknoop. Voor berenklauw hebben ze twee jaar nodig, voor duizendknoop vijf, zegt hij. ‘En ze hebben er nu nog maar drie jaar gestaan.’

De universiteit gaat later deze maand met hem in gesprek en daarna wordt er een beslissing genomen over hoe verder te gaan, zegt RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven. 

Onrust

Toen in april bekend werd dat de RUG een meer permanente oplossing voor het probleem wilde zoeken, zorgde dat binnen de universiteit voor veel onrust. Veel mensen wilden dat de varkens terugkeren.

Maar welke methode er ook wordt gekozen, het heeft wel haast. De planten groeien snel en als ze tot bloei komen verspreiden ze duizenden zaden, wat het probleem verergert. Reuzenberenklauw begint in juli te bloeien, duizendknoop in augustus.

Lees ook:

Engels

5 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties