‘Ongezonde sfeer’ binnen medezeggenschap op de VU en Haagse dreigstudent blijft in de cel

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de voorzitter van de studentenraad van de VU kapt ermee en studenten van de UvA willen een nieuw oorlogsmonument.

Voorzitter studentenraad VU kapt ermee: niet leuk meer

Guido Groenescheij. Foto: Ad Valvas

Voorzitter Guido Groenescheij van de universitaire studentenraad van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam stopt ermee. Hij vindt de manier waarop raadsleden met elkaar omgaan ‘ongezond’, zegt hij in een gesprek met universiteitskrant Ad Valvas.

‘Er zijn veel conflicten en door de manier waarop er wordt gediscussieerd, lukt het niet meer elkaar te vinden’, vertelt hij.

Hij kan zich niet meer op de campus vertonen zonder dat iemand bij hem klaagt over iemand anders, vertelt hij. ‘Dat ging over van alles, van de vorm waarin een raadslid een bepaald initiatief had gegoten, tot de schoenen die iemand op kantoor had laten staan.’

Hij ging daarover het gesprek aan, maar dat nam zijn onbehagen niet weg. ‘Ik voelde me niet gesteund en vond het geen werkbare situatie meer. Het zijn soms felle gesprekken geweest.’ Ook zijn vergaderingen van de raad gepolariseerd, constateert hij. ‘Er wordt elkaar niks gegund en er wordt geen blad voor de mond genomen.’

UvA’ers pleiten voor nieuw oorlogsmonument

De plaquette (links) en het ‘countermonument’ met namen. Foto: Bonnie van Vugt/Folia

Een groep studenten en alumni hebben de Universiteit van Amsterdam (UvA) gevraagd om een nieuw oorlogsmonument op te richten, bijvoorbeeld in de vorm van een namenlijst of struikelstenen (Stolpersteine). Dat meldt universiteitskrant Folia.

Er hangt in de Oudemanshuispoort, een van de hoofdlocaties van de UvA, wel een plaquette uit 1950, maar die is na 75 jaar nogal verouderd, vinden ze. Ernaast hangt sinds 2022 een papieren document, een zogenoemd ‘countermonument’, met daarop de namen van de gevallenen. Maar een poster van papier is niet krachtig genoeg, vinden ze.

Zo’n namenlijst vereist ook grondig onderzoek en dat kunnen de initiatiefnemers niet alleen, daarvoor is hulp nodig van de universiteit. Op de lijst die in 2022 werd opgehangen, bleken later ook enkele namen te staan van gesneuvelden die voor de Duitsers hadden gevochten.

Haagse dreigstudent blijft in de cel

Een 32-jarige student aan de Haagse campus van de Universiteit Leiden die docenten bedreigde, stalkte en een mes in bezit had, blijft voorlopig vastzitten tot zijn zaak op 12 juli inhoudelijk wordt behandeld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag deze week besloten.

De man zou vanaf oktober vorig jaar tot aan zijn aanhouding medio januari volgens het Openbaar Ministerie (OM) beledigende en bedreigende berichten naar docenten hebben verstuurd, bericht de Leidse universiteitskrant Mare.

Daarbij zou hij, aldus het OM, ook sympathie hebben geuit voor de aanslag in Rotterdam eind september vorig jaar, toen een geneeskundestudent drie slachtoffers maakte (een moeder en haar dochter en een docent van de Erasmus Universiteit).

Volgens het OM zou de man hebben gezegd dat hij het ‘zeker niet erg zou vinden als 14 van jullie hoeren op UniLeiden neergeschoten worden’.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties