Onderzoek: Veel Groningse promovendi staan onder druk

Veel promovendi aan de RUG ervaren ongezonde stress in hun werk. Dit blijkt uit een onderzoek dat de universiteit vorig jaar heeft gedaan.
Door Rob Siebelink

De resultaten corresponderen met andere onderzoeken over werkdruk onder promovendi. 42 procent van de Groningse respondenten ervaart minimaal vier van twaalf symptomen die indicatief zijn voor problemen met geestelijke gezondheid.

Dit resultaat is vergelijkbaar met bevindingen uit soortgelijke, maar beperktere studies onder promovendi in Vlaanderen en aan de Universiteit Leiden.

Meer stress

Van de 3600 aangeschreven promovendi van de RUG heeft ruim een kwart de vragenlijst ingevuld. Er blijkt bijvoorbeeld een duidelijke relatie met de fase van het promotietraject: promovendi ervaren meer stress naarmate het traject vordert, en het stressniveau is het hoogste voor promovendi waarvan het contract in principe al afgelopen is.

Veel van de stress lijkt ook voort te komen uit onzekerheid: over de eisen die gesteld worden aan de promovendus, aan het proefschrift en over de loopbaan na haar of zijn promotie.

‘Zorgwekkend’

Rector magnificus Elmer Sterken van de RUG is bezorgd. ‘De uitslag van dit onderzoek bevestigt recente geluiden en beelden over de werkdruk van promovendi, of ze nou student, medewerker of buitenpromovendus zijn. We hebben de laatste jaren bij de Graduate Schools en op centraal niveau veel gedaan op het gebied van de begeleiding van promovendi met mentale problemen. Toch blijkt dit niet voldoende.’

‘Ik vind het zorgwekkend dat onze promovendi zoveel last hebben van ongezonde stress. Die zorg wordt breed gedragen binnen het college van bestuur. We nemen de bevindingen uit het onderzoek zeer serieus en pakken meteen door met maatregelen.’

Actieplan

Aansluitend op de resultaten van het onderzoek is een actieplan met maatregelen opgesteld. Deze zijn gericht op zowel preventie (stress voorkomen) als vroegdiagnostiek (stress verlagen) en behandeling.

RUG-bestuur heeft bijvoorbeeld besloten dat er aan de uni een psycholoog komt die zich speciaal op promovendi richt, net als recentelijk aan de universiteiten van Utrecht en Delft.

Andere maatregelen betreffen onder andere een goede screening bij de start van een promotietraject, aanstellen van ‘studieadviseurs’ voor promovendi (PhD counselors), een uitgebreid aanbod aan preventieve cursussen, en promovendi vanaf de start goed helpen bij de voorbereiding op een loopbaan na de promotie.

Eisen

Uit het onderzoek blijkt ook dat het noodzakelijk is dat duidelijker vastgelegd wordt wat de eisen zijn die aan een proefschrift gesteld worden

Een promotie moet afgerond kunnen worden in de beschikbare tijd (meestal vier jaar) en daar moeten het onderzoek en de aan het proefschrift gestelde eisen, zoals het aantal hoofdstukken, op afgestemd zijn. Er komen daarom ook trainingen en bijscholingen voor promotores en begeleiders.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties