‘Onderzoek naar RUG en Shell’

Studentenpartij DAG gaat onderzoek doen naar de relaties tussen de RUG en de fossiele industrie.
Door Peter Keizer

Samen met Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, en actiegroep Fossielvrij gaat de partij onderzoeken hoeveel invloed energiebedrijven als RWE, GasTerra en Shell hebben op de universiteit. ‘Hoe garandeert de RUG een onafhankelijke positie op het gebied van onderwijs en onderzoek te midden van deze fossiele giganten?’, vraagt DAG zich af.

In een persbericht verwijst de partij onder meer naar de Energy Academy, een instituut van de RUG dat zich richt op energietransitie. ‘Een project voor de bühne’, aldus DAG. ‘Verder heerst er een schijn van belangenverstrengeling bij hoogleraar Rien Herber en bijzonder hoogleraar Catrinus Jepma. De eerste werd na een carrière van dertig jaar in de fossiele industrie hoogleraar geo energy aan de RUG. De laatste gaf in de Groene Amsterdammer aan dat zijn taak is om “de Nederlandse gasindustrie een betere plek in de wereld te geven.”’, aldus de partij.

Verder zegt DAG documenten te hebben waaruit blijkt dat studenten communicatie- en informatiewetenschappen een verplichte casestudy moesten uitvoeren bij GasTerra, waarbij hun opdracht luidde: ‘Verzin een plan om draagvlak voor gaswinning te herstellen.’

DAG schreef eerder blogs over de hoogleraren en de Energy Academy, waarin het veel vragen stelt over belangenverstrengeling. Onderbouwing voor de claims geeft de partij nog niet. DAG wil nu met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur inzage krijgen in de correspondentie van de universiteit met fossiele bedrijven. ‘We willen graag transparantie over de relaties met de fossiele industrie’, stelt Jesse Havinga van DAG.

Fahad Al-AbdulKareem van oliebedrijf Saudi Aramco overhandigde in 2014 een cheque van 100.000 dollar aan RUG-voorzitter Sibrand Poppema voor de Energy Academy Europe.

Afbeelding: DAG

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties