Gedragswetenschappen deze winter online vanwege coronadreiging

Het onderwijs bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) wordt deze winter een maand lang weer online gegeven. Dit moet ervoor zorgen dat er niet opnieuw ad hoc gereageerd hoeft te worden bij een opleving van het coronavirus.

Het gaat om de periode van 12 december tot 13 januari, waarin twee collegeweken zitten voor de kerstvakantie en een erna. De universiteitsgebouwen blijven die maand wel open. 

Klaas van Veen, vice-decaan bij GMW, schreef het plan met zijn collega’s. ‘Vorig jaar lieten we ons voor de tweede keer op rij verrassen door corona. Dat verbaasde mij enorm. De virologen voorspelden een zware winter en wij zaten allemaal maar te knikken. We moesten plots zaken regelen die van tevoren al lang bedacht hadden kunnen worden.’

Buddy’s

Daarom werkte hij de afgelopen maanden aan het plan voor pandemiebestendig onderwijs. Een ander belangrijk punt daarin is het buddynetwerk voor eerstejaars. Samen met de studieverenigingen binnen GMW worden activiteiten georganiseerd tijdens de introductieweek, waarbij eerstejaars aan elkaar gekoppeld kunnen worden. 

‘Het is een fijn idee dat eerstejaars elkaar goed hebben leren kennen op het moment dat het onderwijs weer online gegeven wordt. Zo bouwen ze contacten op en raken ze minder geïsoleerd.’ Van Veen merkte namelijk dat eerstejaars de afgelopen jaren minder presteerden omdat ze in een sociaal isolement zaten.

Experts

Ook zal er meer gewerkt worden met zogenoemde ‘embedded experts’. Zij adviseren docenten hoe ze het online onderwijs verantwoord en intellectueel uitdagend vorm kunnen geven. In het plan staan hiervoor al concrete tips. 

Student-assistenten gaan helpen met onder meer het voorbereiden van de colleges, het opzetten van opdrachten en het nakijken van bepaalde taken.

Rust

Niet elke docent ziet iets in het plan, geeft Van Veen toe, maar hij denkt wel dat dit de ‘minst slechte optie’ is. ‘Het ad hoc overgaan op online onderwijs is al twee jaar op rij zo’n enorme klap. Dat wil ik nu voorkomen. Het geeft rust als je van te voren al weet waar je aan toe bent’, zegt hij. 

Van Veen hoopt ‘uiteraard’ dat er geen nieuwe coronagolf komt. ‘Maar we moeten er wel op voorbereid zijn.’ 

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties