Oekraïense studenten in Groningen: ‘Ik wil niet naar het front’

Oekraïense studenten en wetenschappers in Groningen liggen ‘s nachts wakker van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Ze proberen contact te houden met hun familie en volgen ondertussen constant de meest recente ontwikkelingen, maar weten niet goed wat ze verder moeten doen.

‘De afgelopen weken zijn heel moeilijk geweest; mijn hoofd loopt om’, zegt Kateryna Frantseva, die postdoctoraal onderzoek in planetologie doet. ‘Ik heb elk uur contact met mijn familie, maar ik voel me heel hypocriet dat ik hier zit en niet echt weet hoe ik mijn land kan helpen.’

Dienstplicht

Promovendus Milosz besloot zijn reis naar Oekraïne te annuleren omdat er daar dienstplicht is. ‘Mensen zijn bang dat ze opgeroepen worden als het oorlog wordt en ik wil niet naar het front.’

‘Niemand is ooit klaar voor oorlog’, zegt marketingstudent Anita Gimpelson. Zij verblijft momenteel in de Oekraïense stad Kharkiv, waar ze opgroeide en die maar dertig kilometer van de Russische grens ligt. Net als de mensen om haar heen probeert ze kalm te blijven en zich op praktische zaken te richten, zoals het zoeken naar de dichtstbijzijnde bunker en de meest noodzakelijke spullen te verzamelen.  

Kalm blijven

Hoewel er vuurwapens verkocht worden in de winkels en mensen ontruimingsoefeningen doen en hun eerstehulpvaardigheden oppoetsen, gaat het leven er gewoon z’n gang, zegt ze. ‘We proberen allemaal kalm te blijven, maar als je thuis bent en je denkt aan alles wat er speelt, dan is het heel moeilijk om in slaap te vallen.’

Het helpt haar om zich te concentreren op het inzamelen van geld voor betrouwbare goede doelen en mensen buiten Oekraïne te laten weten wat er echt gaande is in het land. Ondertussen is ze haar studie aan de Hanzehogeschool aan het afronden. ‘Ik worstel ermee om mijn familie achter te laten voor mijn baan in Nederland. Ik wil bij hen zijn.’

Economiepromovendus Hanna Sakhno voelt zich nu ook erg verbonden met haar vrienden in Oekraïne. ‘We begrijpen elkaars ervaringen en het is heel zinvol geweest om met elkaar te praten.’ Haar supervisors zijn erg begripvol, zegt ze. ‘Mijn productiviteit ging nogal omlaag vorige week, maar ze stelde me gerust dat ik best wat tijd voor mezelf mag nemen of minder werk mag verzetten.’

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties