Radboud wil af van AthenaStudies en Nederlandse student is niet goed in wiskunde

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Radboud Universiteit in Nijmegen wil af van AthenaStudies en Nederlandse student moet beter in wiskunde worden.

Solar Team Twente: meer innovatie nodig

De Green Spirit van de RUG en Hanze in Marokko, in oktober 2021. Foto: Caroline Nauta

Het Solar Team Twente wil een tweede team oprichten dat zich vooral gaat bezighouden met innovatie van de zonneauto waarmee de Universiteit Twente (UT) meedoet aan de tweejaarlijkse zonnerace. Die wordt doorgaans in Australië gehouden, maar de vorige keer in Marokko (najaar 2021) vanwege de coronacrisis.

Aanleiding: om het anderhalve jaar wordt een team gevormd dat een zonneauto moet ontwikkelen voor de tweejaarlijkse race. Maar de leden zijn zo druk met het in elkaar knutselen van die auto dat er geen tijd is voor ontwikkeling op lange termijn (vooral aerodynamica en elektronica).

‘Innoveren doen we voornamelijk op kleine schaal. We hebben geen tijd om groot te denken’, zegt teammanager Kirsten Bouwman van het Solar Team tegen de Twentse universiteitskrant U-Today.

Ook Groningen (RUG en Hanze samen) doet mee met de race voor zonneauto’s. Het team Top Dutch Solar Racing haalde met de zonneauto Green Spirit in Marokko de vijfde plaats.

Nederlandse student is niet goed in wiskunde

Nederlandse studenten moeten beter worden in wiskunde, anders worden ze afgetroefd door studenten uit het buitenland. Daarover bericht Trouw.

Eerder meldde de krant dat de laatste dertig jaar de gemiddelde cijfers op het vwo-eindexamen voor wiskunde met een halve punt en voor natuurkunde met een hele punt zijn gestegen.

Dat lijkt een goed teken, maar niets is minder waar. Het blijkt dat de eindexamens gemakkelijker zijn geworden. Te gemakkelijk, aldus onderzoekers: Nederlandse scholieren hebben dus minder kennis van beide vakken gekregen.

Dat heeft uiteindelijk invloed op de internationale concurrentiepositie van Nederland als kennisland, meent Pieter Duisenberg, voorzitter van de vereniging Universiteiten van Nederland (UNL). Hij vreest dat Nederlandse studenten het vaker zullen afleggen tegen concurrentie uit het buitenland.

Die vrees is niet onterecht, zo vond Trouw uit. Aan de TU Delft merken ze nu al verschil, zo meldt de krant. Bij de opleiding lucht- en ruimtevaarttechniek – waar een toelatingstest geldt – worden steeds meer internationals en steeds minder Nederlandse studenten aangenomen.

Radboud wil af van AthenaStudies

Screenshot van een Athena-WhatsAppgroep in Groningen. Door het gebruik van het RUG-logo (wat niet mag) lijkt het alsof de uni er achter schuil gaat in plaats van een commercieel bedrijf.

UKrant schreef vorige maand over de werkwijze van AthenaStudies, de aanbieder (tegen betaling, uiteraard) van samenvattingen en examentrainingen.

AthenaStudies is op veel meer universiteiten actief en hanteert daar dezelfde werkwijze, zoals op de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen. En de RU heeft twijfels over hoe AthenaStudies te werk gaat, schrijft de Nijmeegse universiteitskrant Vox.

Een belangrijke afnemer van Athena is de Studievereniging Psychologie in Nijmegen (SPiN). De opleiding psychologie ziet liever dat SPiN de samenwerking met het bedrijf beëindigt en de opleidingsdirecteur heeft zelfs aangeboden het verlies aan inkomsten (bijna 6000 euro) te compenseren.

Maar SPiN ziet dat niet zitten en heeft het aanbod afgeslagen. De studievereniging verwacht namelijk dat de inkomsten door de samenwerking met Athena dit jaar en de komende jaren nog behoorlijk kunnen stijgen.

‘Ik ben teleurgesteld’, zegt de opleidingsdirecteur in Vox. De toenemende afhankelijkheid van SPiN ten opzichte van Athena baart hem zorgen. ‘Het is zonde als de financiering van die activiteiten wordt gekaapt door een commerciële organisatie.’

4 REACTIES

  1. Het feit dat AthenaStudies nog bestaat en niet is uitgeschakeld is zeer zorgwekkend. Dit soort bedrijven zullen alleen maar de kwaliteit van het onderwijs, beroepsprofessional/afgestudeerden en kennis(economie in NL) alleen maar verlagen. Door hun werkwijze, zal op de lange termijn substantiële schade worden gericht aan het land zelf. Hartstikke zonde! Ik vind dat verschillende universiteiten SAMEN moeten werken, om AthenaStudies aan te pakken op juridische niveau en daarnaast studenten moeten inlichten om geen gebruik te maken van hun service. Ik spreek uit ervaring, vertrouw mij wanneer ik dit zeg: het zal jullie duur komen te staan als jullie dit soort malafide “onderwijs” organisaties niet aanpakken. Sorry voor de (beetje) pessimistische opmerking, maar dit is de realiteit en ik wil gewoon eerlijk zijn. Succes.

    • Een alternatief, zou zijn dat AthenaStudies, haar werkwijze wijzigt, naar een billijke, oprechte en de juiste manier. Door kwaliteit aan te bieden. Maar dit lijkt me sterk. Vandaar aanpakken zou ik zeggen…

      • Precies, ik heb dit onder het vorige bericht ook al gezegd, toen kwam er discussie over de hoge lonen van die docenten. Wij mogen ze niet meer bij de naam noemen, maar X verdient nog steeds veel geld betaalt door studenten die gewoon te dom zijn om aan de universiteit te studeren. Op de langetermijn zal dit voor veel problemen zorgen! Verdien eerlijk je geld!!!!!!

        • Broer gewoon 1000 ben jij. Ik vind het zo jammer. Nederland is zo’n ontwikkeld land. Zelf ben ik geen Nederlander, en ben geboren in de buitenland, maar ik voel me als Nederlander, ik denk dat ik dat ook echt ben. Nederland heeft veel voor me gedaan, mij opgevoed en opgetogen. Ik wil het niet over mezelf hebben, maar ik vind het gewoon belachelijk dat dit soort praktijken niet tijdig en effectief wordt aangepakt. Ik voel me een beetje beledigd dat ons land hieronder zal lijden.. Ik bedoel, zoveel mensen zien dit gebeuren, mensen met macht en autoriteit, mensen die hier iets aan kunnen doen. Waarom doen jullie niks? Ik bedoel, at “the end of the day”, het is ons land. Het wordt tijd dat dit soort onrechtvaardigheid wordt afgehandeld. Anders gaan wij allemaal samen de prijs betalen. Het is beter om de oorzaak aan te pakken dan symptomen. Lange termijn aanpak, zal voor meer vreugde en rust zorgen. Man up RUG. Jullie kunnen dit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in