Radboud wil af van AthenaStudies en Nederlandse student is niet goed in wiskunde

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Radboud Universiteit in Nijmegen wil af van AthenaStudies en Nederlandse student moet beter in wiskunde worden.

Solar Team Twente: meer innovatie nodig

De Green Spirit van de RUG en Hanze in Marokko, in oktober 2021. Foto: Caroline Nauta

Het Solar Team Twente wil een tweede team oprichten dat zich vooral gaat bezighouden met innovatie van de zonneauto waarmee de Universiteit Twente (UT) meedoet aan de tweejaarlijkse zonnerace. Die wordt doorgaans in Australië gehouden, maar de vorige keer in Marokko (najaar 2021) vanwege de coronacrisis.

Aanleiding: om het anderhalve jaar wordt een team gevormd dat een zonneauto moet ontwikkelen voor de tweejaarlijkse race. Maar de leden zijn zo druk met het in elkaar knutselen van die auto dat er geen tijd is voor ontwikkeling op lange termijn (vooral aerodynamica en elektronica).

‘Innoveren doen we voornamelijk op kleine schaal. We hebben geen tijd om groot te denken’, zegt teammanager Kirsten Bouwman van het Solar Team tegen de Twentse universiteitskrant U-Today.

Ook Groningen (RUG en Hanze samen) doet mee met de race voor zonneauto’s. Het team Top Dutch Solar Racing haalde met de zonneauto Green Spirit in Marokko de vijfde plaats.

Nederlandse student is niet goed in wiskunde

Nederlandse studenten moeten beter worden in wiskunde, anders worden ze afgetroefd door studenten uit het buitenland. Daarover bericht Trouw.

Eerder meldde de krant dat de laatste dertig jaar de gemiddelde cijfers op het vwo-eindexamen voor wiskunde met een halve punt en voor natuurkunde met een hele punt zijn gestegen.

Dat lijkt een goed teken, maar niets is minder waar. Het blijkt dat de eindexamens gemakkelijker zijn geworden. Te gemakkelijk, aldus onderzoekers: Nederlandse scholieren hebben dus minder kennis van beide vakken gekregen.

Dat heeft uiteindelijk invloed op de internationale concurrentiepositie van Nederland als kennisland, meent Pieter Duisenberg, voorzitter van de vereniging Universiteiten van Nederland (UNL). Hij vreest dat Nederlandse studenten het vaker zullen afleggen tegen concurrentie uit het buitenland.

Die vrees is niet onterecht, zo vond Trouw uit. Aan de TU Delft merken ze nu al verschil, zo meldt de krant. Bij de opleiding lucht- en ruimtevaarttechniek – waar een toelatingstest geldt – worden steeds meer internationals en steeds minder Nederlandse studenten aangenomen.

Radboud wil af van AthenaStudies

Screenshot van een Athena-WhatsAppgroep in Groningen. Door het gebruik van het RUG-logo (wat niet mag) lijkt het alsof de uni er achter schuil gaat in plaats van een commercieel bedrijf.

UKrant schreef vorige maand over de werkwijze van AthenaStudies, de aanbieder (tegen betaling, uiteraard) van samenvattingen en examentrainingen.

AthenaStudies is op veel meer universiteiten actief en hanteert daar dezelfde werkwijze, zoals op de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen. En de RU heeft twijfels over hoe AthenaStudies te werk gaat, schrijft de Nijmeegse universiteitskrant Vox.

Een belangrijke afnemer van Athena is de Studievereniging Psychologie in Nijmegen (SPiN). De opleiding psychologie ziet liever dat SPiN de samenwerking met het bedrijf beëindigt en de opleidingsdirecteur heeft zelfs aangeboden het verlies aan inkomsten (bijna 6000 euro) te compenseren.

Maar SPiN ziet dat niet zitten en heeft het aanbod afgeslagen. De studievereniging verwacht namelijk dat de inkomsten door de samenwerking met Athena dit jaar en de komende jaren nog behoorlijk kunnen stijgen.

‘Ik ben teleurgesteld’, zegt de opleidingsdirecteur in Vox. De toenemende afhankelijkheid van SPiN ten opzichte van Athena baart hem zorgen. ‘Het is zonde als de financiering van die activiteiten wordt gekaapt door een commerciële organisatie.’

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties