Nieuwe studentensport roundnet levert direct al WK-teams

GSRV De Graancirkel is een nieuwe vereniging voor een sport die nog bijna niemand kent. Toch levert de Groningse studentensportvereniging dit najaar vier van de veertien spelers die naar het WK roundnet in België gaan.

‘Van de zeven Nederlandse teams komen er twee van ons. Daar zijn we natuurlijk heel trots op’, zegt voorzitter Yorik Maatman (25). 

Dat Nederland aan het WK mag meedoen is op zichzelf al bijzonder, omdat er pas sinds kort een nationale roundnetbond is. Die is mede opgezet door het bestuur van De Graancirkel en mede de reden dat de sport in Nederland nu in stroomversnelling raakt.

Trampoline

Om de uit Amerika afkomstige sport te spelen, heb je niet veel nodig: een net dat veel weg heeft van een kleine kindertrampoline, een balletje en vier personen. Alle spelers staan om de trampoline en spelen twee tegen twee. Het veld is net zo groot als dat je de bal van het net af kunt laten stuiteren.

De spelers slaan de bal met de blote hand naar elkaar over, maximaal drie keer voor ze hem naar het net moeten slaan. Dan is het aan de tegenstanders om de bal in de lucht te houden (zie video onder dit artikel).

Raak je de rand van het net? Dan is het een punt voor de tegenstander. Lukt het niet om de bal van de grond te houden? Ook een punt voor de tegenstander. De winnaar is het team dat als eerste 21 punten haalt.

Vereniging opzetten

Het bestuur van De Graancirkel, de leden kennen elkaar van het beachvolleybal, speelde al een tijdje roundnet voor ze de nieuwe vereniging opzetten. Maatmans medebestuurder Joël van den Berg bouwde in 2020 eigenhandig een community van roundnetters en hield ook al eens een toernooitje in het Stadspark, dus dat er spelers waren wisten ze.

Tijdens een zomervakantie in Duitsland bedachten de verenigingsgenoten dat het tijd werd voor een echte club. Ze hadden alle vier al bestuurservaring, wat het makkelijker maakte om een plan te bedenken, de begroting te maken, statuten te schrijven en in no-time de tweede roundnetvereniging in Nederland te starten; het werd de 51ste vereniging van de ACLO.

Dynamisch spel

Volgens Maatman is het een dynamisch spel. Je rent, springt en duikt rond het net om dat balletje maar zo goed mogelijk over te spelen. En er zijn tal van ‘trickshots’ te leren. Op het veld helemaal achter de hockeyvelden op het ACLO-terrein laat hij een ‘fwango’ zien: een soort backhand waarbij je de bal onverwachts achter je rug naar het net slaat.

De Graancirkel houdt wekelijks trainingen en iedere maand is er een intern toernooi op het ACLO-veld. ‘Het enige probleem is dat hier ’s avonds geen licht is’, zegt Maatman. ‘Dus in de winter spelen we op de beachvolleybalvelden.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties