Nieuwe opleiding Fries komt mogelijk bij Campus Fryslân in Leeuwarden

Een nieuwe opleiding Fries aan de RUG zal mogelijk Campus Fryslân in Leeuwarden als standplaats krijgen.

Dat zei letterendecaan Thony Visser dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de frisistiek in het provinciehuis in Leeuwarden. Na het verschijnen van het KNAW-rapport 11 januari stemde de Tweede Kamer vorige week voor een voorstel om een zelfstandige bachelor frisisitiek buiten het normale onderwijsmodel te financieren.

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf beloofde daar direct 340.000 euro per jaar voor te reserveren. Daarmee volgt hij het advies van de KNAW op om het Fries op academisch niveau te beschermen met een duurzaam bacheloropleiding die niet onderhevig is aan de financiering van de betreffende onderwijsinstelling.

Gesprek met de minister

Ook zei Dijkgraaf in gesprek te willen met de RUG, die als eerste standplaats van de nieuwe bachelor wordt gezien. ‘We zien ernaar uit in gesprek te gaan met de minister’, zei Visser.

Visser zei ook verheugd te zijn met het advies van de KNAW voor betere samenwerking tussen onder andere de RUG, de Fryske Akademy en NHL Stenden. ‘Met de juiste financiering, infrastructuur en de gezamenlijke inzet zullen we de nodige expertise nog verder uit kunnen bouwen’, zei ze.

Zo wordt de nieuwe hoogleraar frisistiek voor de RUG momenteel opgeleid bij de Fryske Akademy. Tot die tijd is de Amsterdamse hoogleraar Arjen Versloot als expert Germaanse talen deeltijd bij de huidige leerstoel Fries betrokken.

Inspirerend

Versloot, die donderdag ook aanwezig was in het Friese provinciehuis, noemde het KNAW-rapport inspirerend en benadrukte dat het onderwijs in een nieuwe bachelor geen ‘in zichzelf gekeerd reservaat’ mag worden. Zoals ook in het rapport wordt gesteld, vindt hij dat het beter zichtbaar moet zijn, zodat meer studenten de vakken frisistiek kunnen vinden.

‘Het moet een groter pakket aan vakken zijn. Sommige studenten willen alles doen. Dat is mooi, want we hebben bijvoorbeeld nieuwe eerstegraads docenten Fries nodig’, zei Versloot.

Maar, zei hij ook, het pakket moet aantrekkelijk zijn en ook mensen buiten de frisistiek verleiden om bijvoorbeeld een minor te volgen. ‘Mensen die het later in de journalistiek gebruiken, of in de politiek’, gaf hij als voorbeelden.

Lees ook:

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties