Nieuwe koers, nieuwe jas

De nieuwsbrief en de website van de UK, het is hopelijk niemand ontgaan, zijn in een nieuw jasje gestoken. Niets is zo snel prehistorisch als een digitaal journalistiek nieuwsmedium, dus is het tijd voor een nieuw gezicht.

Het is natuurlijk niet alleen een verandering om de verandering, dat we gevoelig zijn voor de jaarlijks wisselende modegril. De oude website, hoe mooi en modern ook in den beginne, was ietwat achterhaald, bepaald niet overzichtelijk en weinig gebruiksvriendelijk. En maakte, eerlijk is eerlijk, niet helemaal (meer) waar wat het beloofde.

De afgelopen tijd is achter de schermen hard gewerkt aan de nieuwe site. Bij zo’n omzetting komen technische details om de hoek kijken waarvan je het bestaan nooit had vermoed. De meest in het oog springende problemen hebben we kort voor de lancering opgelost, maar voor een deel is het nog ‘werk in uitvoering’. Soms loopt het niet helemaal zoals wij willen en de lezer van ons mag verwachten, waarvoor op voorhand excuus. Ondanks deze onvolkomenheden hebben we vanwege de start van het nieuwe collegejaar besloten toch ‘in de lucht’ te gaan.

Een andere – en meer inhoudelijke – reden is de koers van de UK de komende jaren. Uit onderzoek blijkt dat onze lezer vooral behoefte heeft aan nieuws over onderwijs in het algemeen en de RUG in het bijzonder, voor medewerker én student, met het accent op achtergrond en diepgang. De nieuwe look-and-feel en een meer intuïtieve navigatie passen beter bij deze focus.

Over focus gesproken. We kregen de afgelopen week veel reacties (en ook kritische opmerkingen) op ons besluit om geen podium meer te bieden aan de huisdichter van de RUG. Die keuze heeft dezelfde oorsprong. De UK wil zich, zonder iets af te doen aan de net aangestelde huisdichter Esmé van den Boom (gefeliciteerd!) en haar voorgangers, meer richten op onze journalistieke kerntaken: betrouwbare, solide en waar nodig kritische berichtgeving over zaken die de RUG, medewerkers en studenten raken.

Dat vraagt, ook al doet het soms pijn, om scherpe keuzes.

Rob Siebelink, hoofdredacteur a.i.

 

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties